Ir a versión en castellano

  • Els valencianistes exigeixen a l’Ajuntament que també presente al·legacions i defenga els interessos de Xirivella
  • El PMoMe mostra incongruències que podrien posar en perill l’arribada del metro a Xirivella, en opinió de Compromís

«Nosaltres volem que Xirivella tinga metro, tal com diu el Pla de Mobilitat Metropolità (PMoMe) de l’Àrea de València, per això pensem que caldria aclarir algunes coses que podrien posar en perill l’arribada del metro a Xirivella, i per això presentem les al·legacions», adverteixen des de Compromís per Xirivella. La principal d’estes incongruències és que el PMoMe no mencione en cap moment la controvertida construcció d’un pont de connexió entre les autovies V-30 i l’A-3 en direcció a Madrid, una obra promoguda pel Ministeri de Transports i Mobilitat i que ja es troba en la fase de redacció del projecte tècnic. 

«Com pot ser que la Conselleria i el Ministeri prevegen la construcció d’infraestructures diferents (el metro i un pont) en el mateix espai i que no se’n faça menció en el PMoMe?», es pregunta Ricard Barberà, portaveu de Compromís per Xirivella. I és que, certament el Pla de Mobilitat no fa ni una sola referència al projecte d’ampliació de la V-30 ni al nou pont. «És incomprensible la falta de coordinació i interlocució entre les dos administracions, perquè eixe nou pont (i els seus accessos) de segur que interferiran amb el metro, amb la configuració de l’avinguda del Cid i amb l’entrada a Xirivella, especialment castigats per a vianants i ciclistes», explica Barberà. Per a Compromís Xirivella és una prioritat absoluta la coordinació de les administracions estatal, autonòmica i municipal en la definició i execució de les diferents intervencions proposades per a eixe punt.

Altres qüestions que preocupen Compromís per Xirivella són les referents al tren de rodalies. En el PMoMe tampoc apareix cap referència al conveni signat fa poc entre l’Ajuntament de Xirivella i ADIF per a la cessió de l’espai de l’estació de l’Alter i altres terrenys propers, que suposarà una remodelació important de l’actual zona de l’estació i l’avinguda de la Constitució de Xirivella i que podria entrar en contradicció amb les propostes plantejades pel PMOME.

Passarel·les i vies per a vianants i ciclistes

Compromís també plantejarà al·legacions sobre la passarel·la per a vianants i ciclistes que projecta el PMoMe sobre el nou llit del Túria i que uniria l’avinguda de la Constitució de Xirivella amb el Barri de la Llum, a l’altura de Gran Túria. «Fa molts anys que reivindiquem una passarel·la», diu Barberà, «però la ubicació que resultaria més útil i que hauria de ser prioritària és la que connectaria Camí Nou amb el carril bici que està en projecte en l’avinguda del Cid». 

Segons Compromís la passarel·la que proposa el PMoMe està bé, però no optimitza els fluxos de vianants i ciclistes. I és que el recorregut que fan cada dia molts vianants i molts ciclistes de Xirivella, però també d’Alaquàs i Aldaia, és el que travessa el nou llit del Túria per la vorera del pont actual, una via que actualment resulta totalment insuficient.

A Compromís també li sorprén que el PMoMe tampoc preveja cap enllaç per a vianants o ciclistes amb l’estació de metro de Faitanar, a Quart. Es tracta d’una connexió que des de Xirivella es feia en dos minuts quan estava en funcionament la línia de tren a Riba-roja (l’antiga C-4) però que actualment no es pot fer en transport públic. «Demanem explícitament que el PMoMe incloga una via per a anar a peu i en bicicleta fins a Faitanar, de forma coherent amb el bus llançadora que es vol implantar ara que el PAI de Quart de Poblet està finalitzat.

Desinterés de l’equip de govern municipal

Finalment, a Compromís també li preocupa la posició de l’Ajuntament, governat pel PSPV-PSOE amb l’excepció de la regidoria de Mobilitat, que gestiona Podem. En la seua opinió el govern municipal hauria d’haver reunit els interlocutors socials, i en especial les associacions veïnals, per a treballar unes al·legacions conjuntes. De fet la Federació d’Associacions Veïnals Silvel·la també presentarà al·legacions, de caràcter més genèric, que Compromís comparteix. 

«El PMoMe és un document fonamental, que marcarà el futur de Xirivella durant dècades– explica Barberà–. Per això era important que el govern municipal es reunira amb les associacions veïnals i l’oposició i estudiàrem conjuntament com el podem millorar per a presentar unes al·legacions consensuades. Ho plantejàrem en l’últim plenari i la regidora responsable ens digué que era estiu i que “no hi havia temps”. Però si durant la pandèmia es hem fartat de fer videoreunions! Per alguna raó que no volen dir, el tema els resulta incòmode i volen fer la seua, sense participació ciutadana», denuncia Barberà.

«Nosaltres, el PMoMe, ens l’hem pres molt seriosament. Pensem que és un document fonamental de planificació de les infraestructures que necessita Xirivella i que només el Govern del Botànic pot fer realitat, per això proposem estes al·legacions, perquè volem que el PMoMe tinga la màxima credibilitat», conclou Barberà.

ℹ️  +INFO
Al·legacions
PMoMe
➡ Llig l’article en Levante-EMV, El Periòdic.com


Versión en castellano

Compromís Xirivella presentarà alegaciones para mejorar el Plan de Movilidad Metropolitano y asegurar la llegada del metro

  • Los valencianistas exigen al Ayuntamiento que también presente alegaciones y defienda los intereses de Xirivella
  • El PMoMe muestra incongruencias que podrían poner en peligro la llegada del metro en Xirivella, en opinión de Compromís

«Nosotros queremos que Xirivella tenga metro, tal como dice el Plan de Movilidad Metropolitano (PMoMe) del área de València, por eso pensamos que habría que aclarar algunas cosas que podrían poner en peligro la llegada del metro a Xirivella, y por eso presentamos las alegaciones», advierten desde Compromís por Xirivella. La principal de estas incongruencias es que el PMoMe no menciona en ningún momento la controvertida construcción de un puente de conexión entre las autovías V-30 y A-3 en dirección a Madrid, una obra promovida por el Ministerio de Transporte y Movilidad y que ya se encuentra en la fase de redacción del proyecto técnico. 

«¿Cómo puede ser que la Conselleria y el Ministerio prevean la construcción de infraestructuras diferentes (el metro y un puente) en el mismo espacio y que no se haga mención en el PMoMe?», se pregunta Ricard Barberà, portavoz de Compromís por Xirivella. Y es que, ciertamente el Plan de Movilidad no hace ni una sola referencia al proyecto de ampliación de la V-30 ni al nuevo puente. «Es incomprensible la falta de coordinación e interlocución entre las dos Administraciones, porque ese nuevo puente (y sus accesos) a buen seguro que interferirán con el metro, con la configuración de la avenida del Cid y con la entrada a Xirivella, especialmente castigados para peatones y ciclistas», explica Barberà. Para Compromís Xirivella es una prioridad absoluta la coordinación de las Administraciones estatal, autonómica y municipal en la definición y ejecución de las diferentes intervenciones propuestas para ese punto.

Otras cuestiones que preocupan a Compromís Xirivella son las referentes al tren de cercanías. En el PMoMe tampoco aparece ninguna referencia al convenio firmado hace poco entre el Ayuntamiento de Xirivella y ADIF para la cesión del espacio de la estación de L’Alter y otros terrenos próximos, que supondrá una remodelación importante de la actual zona de la estación y la avenida de la Constitución de Xirivella y que podría entrar en contradicción con las propuestas planteadas por el PMoMe.

Pasarelas y vías para peatones y ciclistas

Compromís también planteará alegaciones sobre la pasarela para peatones y ciclistas que proyecta el PMoMe sobre el nuevo cauce del Turia y que uniría la avenida de la Constitución de Xirivella con el Barrio de la Luz, a la altura de Gran Turia. «Hace muchos años que reivindicamos una pasarela», dice Barberà, «pero la ubicación que resultaría más útil y que tendría que ser prioritaria es la que conectaría Camí Nou con el carril bici que está en proyecto en la avenida del Cid». 

Según Compromís la pasarela que propone el PMoMe está bien, pero no optimiza los flujos de peatones y ciclistas. Y es que el recorrido que hacen cada día muchos peatones y muchos ciclistas de Xirivella, y también de Alaquàs y Aldaia, es el que atraviesa el nuevo cauce del Turia por la acera del puente actual y que resulta una vía que actualmente resulta totalmente insuficiente.

A Compromís también le sorprende que el PMoMe tampoco prevea ningún enlace para peatones o ciclistas con la estación de metro de Faitanar, en Quart. Se trata de una conexión que desde Xirivella se hacía en dos minutos cuando estaba en funcionamiento la línea de tren a Riba-roja (la antigua C-4) pero que actualmente no se puede hacer en transporte público. «Pedimos explícitamente que el PMoMe incluya una vía para ir a pie y en bicicleta hasta Faitanar, de forma coherente con el bus lanzadera que se quiere implantar ahora que el PAI de Quart de Poblet está finalizado.

Desinterés del equipo de gobierno municipal

Finalmente, a Compromís también le preocupa la postura del Ayuntamiento, gobernado por el PSPV-PSOE con la excepción de la concejalía de Movilidad, que gestiona Podemos. En su opinión el gobierno municipal tendría que haber reunido los interlocutores sociales, y en especial a las asociaciones vecinales, para trabajar unas alegaciones conjuntas. De hecho, la Federació d’Associacions Veïnals Silvel·la también presentará alegaciones, de carácter más genérico, que Compromís comparte. 

«El PMoMe es un documento fundamental, que marcará el futuro de Xirivella durante décadas– explica Barberà–. Por eso era importante que el gobierno municipal se reuniese con las asociaciones vecinales y la oposición y estudiásemos conjuntamente cómo lo podemos mejorar para presentar unas alegaciones consensuadas. Lo planteamos en el último plenario y la concejala responsable nos dijo que era verano y que “no había tiempo”. ¡Pero si durante la pandemia se hemos hartado de hacer videoreuniones! Por alguna razón que no quieren decir, el tema les resulta incómodo y quieren ir por libre, sin participación ciudadana», denuncia Barberà.

«Nosotros, el PMoMe, nos lo hemos tomado muy seriamente. Pensamos que es un documento fundamental de planificación de las infraestructuras que necesita Xirivella y que solo el Govern del Botànic puede hacer realidad, por eso proponemos estas alegaciones, porque queremos que el PMoMe tenga la máxima credibilidad», concluye Barberà.

ℹ️  +INFO
Alegaciones
PMoMe
➡ Lee el artículo en Levante-EMV, El Periòdic.com