Ir a versión en castellano

  • Baldoví i Mulet repetixen algunes de les preguntes que Ábalos va fer a Iñigo de la Serna en 2017.
  • El projecte destina 145 milions a facilitar el pas de més camions i ni un sol euro a mobilitat sostenible.

Joan Baldoví i Carles Mulet, a instàncies de Compromís per Xirivella, han registrat en el Congrés i el Senat, respectivament, una bateria de preguntes en relació amb el projecte de remodelació de la V-30. Justament algunes de les preguntes són exactament les mateixes que en 2017 va presentar José Luis Ábalos a qui aleshores era ministre de Foment, el popular Iñigo de la Serna.

«Fa unes setmanes Baldoví ja registrà algunes preguntes similars, però l’arribada, per fi, de la resposta a les al·legacions que va presentar l’Ajuntament en 2016 ens ha obligat a reformular les preguntes», explica Ricard Barberà, portaveu de Compromís Xirivella. «Lògicament estem molt preocupats –continua Barberà– i és que el Ministeri ha rebutjat totes les al·legacions i només es compromet a intentar mantindre l’entrada tradicional a Xirivella des de València, per això hem volgut recordar al senyor Ábalos quina era la seua posició i la del PSOE en 2017, quan governava el PP.»

A banda de preguntar si finalment s’acceptaran les al·legacions de l’Ajuntament, Compromís vol conéixer l’estat del projecte, si s’ha reformulat i si hi ha alguna previsió d’execució. Així mateix es pregunta per les conseqüències per a la V-30 d’una possible ampliació del port de València i les mesures que s’adoptaran per a reduir l’impacte acústic, mediambiental i en la mobilitat com a conseqüència del previsible augment del trànsit de camions.

Els representants de Compromís també preguntaran si el projecte finalment inclourà inversions per a millorar la mobilitat dels municipis afectats pel que fa a transport públic i mobilitat dels centenars de persones que van diàriament a València en autobús, a peu o en bicicleta. «Per a nosaltres és inacceptable que el projecte destine centenars de milions a facilitar el pas de més camions encara i ni un sol euro a la mobilitat més sostenible, la del transport públic i dels vianants, les persones amb mobilitat reduïda i els ciclistes», es lamenta Barberà.

A més de les preguntes parlamentàries, la formació valencianista va portar el tema a l’últim ple municipal. «En declaracions a la premsa, la regidora d’Urbanisme del govern municipal havia manifestat que la resposta del Ministeri li pareixia “raonablement satisfactòria”. En el Ple li explicàrem que això era una barbaritat i hagué de matisar-ho, però també li diguérem que l’Ajuntament havia d’explicar a la ciutadania com estaven les coses i liderar la reivindicació dels interessos de Xirivella, i, si bé és cert que es va comprometre a fer-ho, de moment ni ella ni la regidora de Mobilitat han fet res encara», explica Barberà.

Una obra que naix antiquada

A diferència d’ara, en 2017 la posició del ministre de Foment era inequívoca. «L’actual projecte no pretén conciliar interessos, senzillament aposta per la fluïdesa del trànsit, i beneficiar, en exclusiva, una part, en detriment dels drets dels veïns d’estes localitats. En definitiva, s’augmenta i facilita el trànsit rodat en l’entorn urbà, quan la tendència actual és atenuar este impacte o restringir-lo, per això és difícil d’entendre esta mesura. Es tracta d’una obra que naix antiquada i es regeix pels mateixos cànons amb els quals es va iniciar la construcció de l’actual autovia, però en diferents temps; es tracta, a més, d’una solució que amb el temps es demostrarà insuficient», explicava Ábalos en l’exposició de motius de les seues preguntes. Ara és ell qui ha de donar explicacions.

ℹ️ Preguntes registrades per Joan Baldoví (Congrés) al Govern espanyol

ℹ️ Preguntes registrades per Carles Mulet (Senat) al Govern espanyol

ℹ️ Preguntes de José Luis Ábalos (2017) al Govern espanyol

ℹ️ Resposta del Govern espanyol a José Luis Ábalos

ℹ️ Què diu la premsa?
Levante-EMV

ℹ️ Intervenció del nostre portaveu, Ricard Barberà, en el ple ordinari de febrer: https://youtu.be/flp1PgqNMu0

➡️ Al·legacions presentades per l’Ajuntament

➡️ Resposta del Ministeri de Foment

➡️ Avantprojecte de modificació de la V-30 al pas per Xirivella: Anàlisi de la proposta del Ministeri de Foment 

Versión en castellano

Compromís Xirivella recuerda a Ábalos sus preguntas de 2017 sobre la remodelación de la V-30

 

  • Baldoví y Mulet repiten algunas de las preguntas que Ábalos hizo a Iñigo de la Serna en 2017.
  • El proyecto destina 145 millones a facilitar el paso de más camiones y ni un solo euro a la movilidad sostenible.

Joan Baldoví y Carles Mulet, a instancias de Compromís por Xirivella, han registrado en el Congreso y el Senado, respectivamente, una batería de preguntas en relación con el proyecto de remodelación de la V-30. Justamente algunas de las preguntas son exactamente las mismas que en 2017 presentó José Luis Ábalos a quien entonces era ministro de Fomento, el popular Iñigo de la Serna.

«Hace unas semanas Baldoví ya registró algunas preguntas similares, pero la llegada, por fin, de la respuesta a las alegaciones que presentó el Ayuntamiento en 2016 nos ha obligado a reformular las preguntas», explica Ricard Barberà, portavoz de Compromís Xirivella. «Lógicamente estamos muy preocupados –continúa Barberà– y es que el Ministerio ha rechazado todas las alegaciones y solo se compromete a intentar mantener la entrada tradicional en Xirivella desde València, por eso hemos querido recordar al señor Ábalos cuál era su posición y la del PSOE en 2017, cuando gobernaba el PP.»

Además de preguntar si finalmente se aceptarán las alegaciones del Ayuntamiento, Compromís quiere conocer el estado del proyecto, si se ha reformulado y si hay alguna previsión de ejecución. Así mismo se pregunta por las consecuencias para la V-30 de una posible ampliación del puerto de València y las medidas que se adoptarán para reducir el impacto acústico, medioambiental y en la movilidad como consecuencia del previsible aumento del tráfico de camiones.

Los representantes de Compromís también preguntan si el proyecto finalmente incluirá inversiones para mejorar la movilidad de los municipios afectados en cuanto a transporte público y movilidad de los centenares de personas que van diariamente a València en autobús, a pie o en bicicleta. «Para nosotros es inaceptable que el proyecto destine centenares de millones a facilitar el paso de más camiones todavía y ni un solo euro a la movilidad más sostenible, la del transporte público y de los peatones, las personas con movilidad reducida y los ciclistas», se lamenta Barberà.

Además de las preguntas parlamentarias, la formación valencianista llevó el tema al último pleno municipal. «En declaraciones a la prensa, la regidora de Urbanismo del gobierno municipal había manifestado que la respuesta del Ministerio le parecía “razonablemente satisfactoria”. En el Pleno le explicamos que esto era una barbaridad y tuvo que matizarlo, pero también le dijimos que el Ayuntamiento tenía que explicar a la ciudadanía cómo estaban las cosas y liderar la reivindicación de los intereses de Xirivella, y, si bien es cierto que se comprometió a hacerlo, de momento ni ella ni la concejala de Movilidad han hecho nada todavía», explica Barberà.

Una obra que nace anticuada

A diferencia de ahora, en 2017 la posición del ministro de Fomento era inequívoca. «El actual proyecto no pretende conciliar intereses, sencillamente apuesta por la fluidez del tráfico, beneficiando, en exclusiva, a una parte, en detrimento de los derechos de los vecinos de estas localidades. En definitiva, se aumenta y facilita el tráfico rodado en el entorno urbano, cuando la tendencia actual es atenuar este impacto o restringirlo, por ello es difícil de entender esta medida. Se trata de una obra que nace anticuada y se rige por los mismos cánones con los que se inició la construcción de la actual autovía, pero en distintos tiempos, tratándose además de una solución que con el tiempo se demostrará insuficiente», explicaba Ábalos en la exposición de motivos de sus preguntas. Ahora es él quien tiene que dar explicaciones.

ℹ️ Preguntas registradas por Joan Baldoví (Congreso) al Gobierno español

ℹ️ Preguntas registradas por Carles Mulet (Senado) al Gobierno español

ℹ️ Preguntas de José Luis Ábalos (2017) al Gobierno español

ℹ️ Resposta del Govern espanyol a José Luis Ábalos

ℹ️ ¿Qué dice la prensa?
Levante-EMV

ℹ️ Intervención de nuestro portavoz, Ricard Barberà, en el pleno ordinario de febrero: https://youtu.be/flp1PgqNMu0

➡️ Alegaciones presentadas por el Ayuntamiento

➡️ Respuesta del Ministerio de Fomento

➡️ Anteproyecto de modificación de la V-30 al paso por Xirivella: Análisis de la propuesta del Ministerio de Fomento