Article d’opinió de Ricard Barberà publicat per El Periódico de Aquí
Amb el lema «Llit nou, riu nou» llançava l’alcalde de València, Joan Ribó, la proposta de Compromís per fer del llit nou del riu Túria un espai d’oci compatible amb la seua funció principal de conducció d’aigua al mar, inclús davant avingudes i pluges torrencials. L’establiment d’un cabal ecològic permanent durant tot l’any seria un primer pas. Per a Compromís Xirivella el projecte «Llit nou, riu nou» ha de servir per revertir molts dels problemes que ha comportat per a Xirivella.
Més de 50 anys després de la seua inauguració, el nou llit del Túria i la V-30 continuen sent una infraestructura duríssima en què el Ministeri de Transports només preveu la seua ampliació per a facilitar el trànsit de camions entre Madrid i el Port de València, amb un desdoblament previst del pont de Xirivella aigües amunt de 4 carrils amb un impacte desastrós a Vicentica la Serrana i la zona enjardinada vora la V30 del barri de la Llum. L’ampliació de la V-30 del Ministeri no conté ni una línia que propose millores per al pas de vianants, ciclistes i patinets en el pont de Xirivella, davant la indiferència tant de l’actual equip de govern municipal (PSPV-PSOE i Podem) com del PP i C’s.
En este sentit es centra la campanya de Compromís Xirivella «Volem una passarel·la, no una vorera». Més de 1500 passos diaris per eixe pont, en les 12 hores comptabilitzades el passat 17 de novembre, posen de relleu la intensitat de trànsit d’eixe punt. Tot i el senyal existent de prohibició d’anar en bici i patinet a l’entrada del pont, el 57% dels itineraris comporten el seu ús. El pas no supera els 2,3 metres d’ample en cap punt i a això cal afegir una deficient il·luminació i la proximitat intimidadora dels cotxes i camions. Aspecte que justificaria, per la falta de sensació de seguretat, que només el 30% de les persones que creuen siguen dones.
Per altra banda, mentre es fan passos cap a la renaturalització del riu Túria i es posa en funcionament un cabal ecològic permanent d’aigua, veiem preocupats la desídia i deixadesa amb què actua el president del Consorci d’Aigües de l’Horta (integrat pels pobles d’Aldaia, Algímia, Beniparrell, Picanya i Xirivella) i dels seus col·legues socialistes, inclosos els representants de Xirivella.
El 28 de febrer s’extingeix l’empresa Aigües de l’Horta, l’empresa responsable de dur l’aigua a piques, WCs i dutxes. A poc menys de dos mesos d’eixe punt de no retorn no en tenim cap notícia. Això ens aboca a una irregularitat manifesta o fins i tot podria posar en perill el subministrament de l’aigua. Des de Compromís, hem exigit sempre una major transparència en la gestió de l’aigua i avançar cap a una gestió pública. Ara reclamem una assemblea extraordinària perquè ens donen les explicacions oportunes i ens asseguren com s’ho faran els responsables socialistes del Consorci perquè l’1 de març continue arribant l’aigua a casa.
Versión en castellano
Agua bajo el puente de Xirivella
Con el lema «Llit nou, riu nou» («cauce nuevo, río nuevo») lanzaba el alcalde de València, Joan Ribó, la propuesta de Compromís para hacer del nuevo cauce del río Turia un espacio de ocio compatible con su función principal de conducción de agua al mar, incluso ante avenidas y lluvias torrenciales. El establecimiento de un caudal ecológico permanente durante todo el año sería un primer paso. Para Compromís Xirivella el proyecte «Llit nou, riu nou» debe servir para revertir muchos de los problemas que le ha creado a Xirivella.
Más de 50 años después de su inauguración, el nuevo cauce del Turia y la V-30 continúan siendo una infraestructura durísima y el Ministerio de Transportes solo prevé su ampliación para facilitar el tráfico de camiones entre Madrid y el Puerto de València, con un desdoblamiento previsto del puente de Xirivella aguas arriba de 4 carriles con un impacto desastroso para Vicentica la Serrana y la zona ajardinada al lado de la V30 del barrio de la Luz. La ampliación de la V-30 del Ministerio no contiene ni una línea que proponga mejoras para el paso de peatones, ciclistas y patinetes en el puente de Xirivella, ante la indiferencia tanto del actual equipo de gobierno municipal (PSPV-PSOE y Podemos) como del PP y C’s.
En este sentido se centra la campaña de Compromís Xirivella «Queremos una pasarela, no una acera». Más de 1500 pasos diarios por ese puente, en las 12 horas contabilizadas el pasado 17 de noviembre, ponen de relieve la intensidad de tráfico no motorizado de ese punto. A pesar de la señal existente de prohibición de ir en bici y patinete en la entrada del puente, el 57% de los itinerarios comportan su uso. El paso no supera los 2,3 metros de ancho y a esto hay que añadir una deficiente iluminación y la proximidad intimidadora de los coches y camiones. Aspecto que justificaría, por la falta de sensación de seguridad, que solo el 30% de las personas que lo cruzan sean mujeres.
Por otro lado, mientras se hacen pasos hacia la renaturalización del río Turia y se pone en funcionamiento un caudal ecológico permanente de agua, vemos preocupados la desidia y dejadez con la que actúa el presidente del Consorcio de Aigües de l’Horta (integrado por los pueblos de Aldaia, Algímia, Beniparrell, Picanya y Xirivella) y de sus colegas socialistas, incluidos los representantes de Xirivella.
El 28 de febrero se extingue la empresa Aigües de l’Horta, la empresa responsable de llevar el agua a pilas, WCs y duchas. A poco menos de dos meses de ese punto de no retorno no tenemos ninguna noticia. Eso nos aboca a una irregularidad manifiesta o incluso podría poner en peligro el suministro del agua. Desde Compromís, hemos exigido siempre una mayor transparencia en la gestión del agua y avanzar hacia una gestión pública. Ahora reclamamos una asamblea extraordinaria para que nos den las explicaciones oportunas y nos aseguren cómo se lo montarán los responsables socialistas del Consorci para que el 1 de marzo continúe llegando el agua a nuestras casas.