Ir a versión en castellano

Els pressupostos municipals de 2023 comptaren amb el vot favorable i decisiu de Compromís. No va ser una decisió fàcil de prendre perquè no són els pressupostos que ens haurien agradat. En tot cas, ací teniu una breu anàlisi de les coses que hem aconseguit i de les que no, però que continuarem treballant perquè es facen realitat.

Més voreres accessibles

Xirivella és un dels municipis de la comarca més endarrerit en accessibilitat. Compromís sempre ha demanat que els pressupostos incrementaren la partida destinada a rebaixar voreres i altres intervencions per a facilitar la circulació de persones amb cadira de rodes. 

En esta legislatura el departament municipal d’urbanisme ha redactat diversos projectes d’intervenció d’accessibilitat dins d’un pla director global que permetrà accelerar l’adequació dels nostres espais, que ja ha començat.

També a petició de Compromís, s’ha incorporat la senyalització de reforç per a persones amb autisme.

Més aparcabicis

Compromís ha demanat en diverses ocasions ampliar els aparcaments públics de bicicletes, tant en tots els espais i dependències municipals com en aquells punts on hi ha màxima demanda, com ara el barri de Samarra, i els aparcabicis disponibles resulten insuficients.

Instal·lació d’un comptador de vianants, bicicletes i patinets

La tecnologia i les smart cities posada al servei dels interessos de Xirivella. Volem una passarel·la i no una vorera!

Xirivella necessita treballar més en mobilitat i ser exigent en la millora de les connexions amb el nostre entorn, especialment amb València. És per això que insistim tant en la necessitat d’una connexió per a vianants i bicicletes entre Camí Nou i l’avinguda del Cid. No és acceptable que a estes altures vianants i ciclistes i patinets hagen de compartir els 2,3 metres de vorera del pont. Necessitem una passarel·la digna, com la que s’ha construït a la Torre. 

La densitat de pas en este punt és elevadíssima, i el Ministeri (responsable del pont) ignora sistemàticament les nostres demandes mentre que la Generalitat no acaba de fer-se’n càrrec.

Completa la inversió un estudi de participació i consulta ciutadana a les persones que habitualment passen per eixe punt a peu, en bicicleta i patinet. +INFO

Rehabilitació de vivendes socials

Gràcies a la constància de Compromís durant estes dues legislatures l’Ajuntament ha finalitzat els projectes de tots els pisos socials de propietat municipal ubicats en terme de Xirivella i en 2023 acabarà la rehabilitació.

Això sí, continua pendent donar solució als pisos que Xirivella té a València i altres municipis de l’Horta Sud.

Finalització de l’escola-taller municipal

Gràcies a la insistència de Compromís l’escola-taller municipal serà una realitat. A més d’oferir un espai de treball digne als treballadors i treballadores de la brigada municipal, evitarà pagar un lloguer municipal de vora 1.500 euros mensuals. 

A més, com que és un espai de propietat municipal, permetrà organitzar més tipus de cursos de formació ocupacional remunerada i això, al seu torn, permetrà accelerar obres municipals com ara les adaptacions de voreres per a fer Xirivella accessible, perquè xicotetes intervencions d’accessibilitat es podrien fer des d’estos tallers ocupacionals.

El PSPV-PSOE se conformava amb un magatzem, nosaltres volem que siga també taller, escola i, en un futur, l’embrió d’una futura empresa pública municipal d’obres i servicis.

Reforçament del control de plagues

Com tots sabem, el canvi climàtic, hiverns més curts i més temps de calor fan que cada vegada s’allargue més la temporada de reproducció de plagues. Es tracta, és evident, d’un problema generalitzat en totes les àrees urbanes del nostre entorn i difícil de controlar, però que causa molta alarma social, com és lògic.

 Per això pensem que l’Ajuntament hauria de reforçar els recursos que destina a la prevenció i al control de les plagues.

Monòlit en record de les víctimes de l’accident del pas a nivell

Xirivella està en deute amb les 27 persones, la majoria dones treballadores de Feycu, que perderen la vida en el fatídic accident del pas a nivell de 1980, quan un tren va xocar contra un autobús ple de gom a gom.

La nostra proposta era fer un senzill monòlit en record de les víctimes en la rodona que hi ha prop d’on es va produir l’accident. Confiem que la proposta acabarà comptant amb el suport de l’equip de govern que isca de les pròximes eleccions.

Priorització de la redacció del nou PGOU

Encara que el departament d’urbanisme municipal ha fet alguns treballs preliminars, la qüestió és que continuem sense l’actualització del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), un document molt necessari per a planificar la Xirivella de les pròximes dècades, per a fer-la més atractiva, per a resoldre els problemes dels nostres barris i per a definir nous usos del polígon industrial, per exemple.

Abans de pensar en altres inversions, també necessàries, hem de posar al dia el nostre PGOU. 

Renovació de la xarxa de subministrament d’aigua

Després de molt d’insistir, actualment hi ha compromesos 450.000 euros per a executar en 2023 obres de renovació de la xarxa de distribució d’aigües. Es tracta d’unes inversions costoses i molestes però necessàries per a evitar avaries i per a estalviar bona part de l’aigua que actualment es perd, però que paguem igualment. 

Treballarem perquè les obres es facen com més prompte millor i per ampliar els diners que s’hi destinen a partir dels romanents de tresoreria de 2022 i d’anys successius. 

Més personal per a atendre les persones que necessiten ajuda

El govern municipal ha renunciat a 180.000 euros de subvenció de la Conselleria d’Inclusió Social per a completar el personal que treballa en Servicis Socials i que resulta insuficient per a atendre les necessitats de la població que més ajuda necessita.

Al mateix temps, el govern municipal ha renunciat a 270.000 euros d’impostos en una campanya populista que té una mínima repercussió en les famílies però que lleva capacitat de maniobra a l’Ajuntament per a ajudar les persones vulnerables.

Incorporació de perspectiva de gènere en la redacció dels pressupostos municipals

La redacció d’uns pressupostos municipals amb perspectiva de gènere és una exigència legal i de bona gestió.

Tant per al pressupost de 2022 com per al de 2023, demanàrem que s’incorporaren als pressupostos elements de perspectiva de gènere.

Un aspecte clau (i relativament fàcil de fer) seria poder prendre dades diferenciades d’usos d’espais municipals segons es tracte d’homes o de dones, una mesura que hauria d’anar estenent-se a totes les despeses municipals.


Versión en castellano

 

Los presupuestos municipales de 2023 contaron con el voto favorable i decisivo de Compromís. No fue una decisión fácil de tomar porque no son los presupuestos que nos habrían gustado. En todo caso, aquí tenéis un breve análisis de las cosas que hemos conseguido y de las que no, pero que continuaremos trabajando para que se hagan realidad.

Más aceras accesibles

Xirivella es uno de los municipios de la comarca más atrasado en accesibilidad. Compromís siempre ha trabajado para que los presupuestos incrementen la partida a destinada a rebajar aceras y otras intervenciones para facilitar la circulación de personas con silla de ruedas. 

En esta legislatura el departamento municipal de urbanismo ha redactado varios proyectos de intervención de accesibilidad dentro de un plan director global que permitirá acelerar la adecuación de nuestros espacios, que ya ha empezado.

También a petición de Compromís, se ha incorporado la señalización de refuerzo para personas con autismo.

Más aparcabicis

Compromís ha pedido en varias ocasiones ampliar los aparcamientos públicos de bicicletas, tanto en todos los espacios y dependencias municipales como en aquellos puntos donde hay máxima demanda, como por ejemplo el barrio de Samarra, y los aparcabicis disponibles resultan insuficientes.

Instalación de un contador de peatones, bicicletas y patinetes

La tecnología y las smart cities puesta al servicio de los intereses de Xirivella. ¡Queremos una pasarela y no una acera!

Xirivella necesita trabajar más en movilidad y ser exigente en la mejora de las conexiones con nuestro entorno, especialmente con València. Es por eso que insistimos tanto en la necesidad de una conexión para peatones y bicicletas entre Camí Nou y la avenida del Cid. No es aceptable que a estas alturas peatones y ciclistas y patinetes tengan que compartir los 2,3 metros de acera del puente. Necesitamos una pasarela digna, como la que se ha construido en la Torre. 

La densidad de paso en este punto es elevadísima, y el Ministerio (responsable del puente) ignora sistemáticamente nuestras demandas mientras que la Generalitat no acaba de hacerse cargo del problema.

Completa la inversión un estudio de participación y consulta ciudadana a las personas que habitualmente pasan por ese punto a pie, en bicicleta y patinete. +INFO

Refuerzo del control de plagas

Como todos sabemos, el cambio climático, inviernos más cortos y más épocas de calor hacen que cada vez se alargue más la temporada de reproducción de plagas. Se trata, es evidente, de un problema generalizado en todas las áreas urbanas de nuestro entorno y difícil de controlar, pero que causa mucha alarma social, como es lógico.

Por eso pensamos que el Ayuntamiento tendría que reforzar los recursos que destina a la prevención y al control de las plagas.

Rehabilitación de viviendas sociales

Gracias a la constancia de Compromís durante estas dos legislaturas el Ayuntamiento ha finalizado los proyectos de todos los pisos sociales de propiedad municipal ubicados en término de Xirivella y en 2023 acabará la rehabilitación.

Eso sí, continúa pendiente dar solución en los pisos que Xirivella tiene en València y otros municipios de L’Horta Sud.

Finalización de la escuela-taller municipal

Gracias a la insistencia de Compromís la escuela-taller municipal será una realidad. Además de ofrecer un espacio de trabajo digno a los trabajadores y trabajadoras de la brigada municipal, evitará pagar un alquiler municipal de cerca de 1.500 euros mensuales. 

Además, como es un espacio de propiedad municipal, permitirá organizar más tipos de cursos de formación ocupacional remunerada y esto, a su vez, permitirá acelerar obras municipales como por ejemplo las adaptaciones de aceras para hacer Xirivella accesible, porque pequeñas intervenciones de accesibilidad se podrían hacer desde estos talleres ocupacionales.

El PSPV-PSOE se conformaba con un almacén, nosotros queremos que sea también taller, escuela y, en un futuro, el embrión de una futura empresa pública municipal de obras y servicios.

Monolito en recuerdo de las víctimas del accidente del paso a nivel

Xirivella está en deuda con las 27 personas, la mayoría mujeres trabajadoras de Feycu, que perdieron la vida en el fatídico accidente del paso a nivel de 1980, cuando un tren chocó contra un autobús atestado.

Nuestra propuesta era hacer un sencillo monolito en recuerdo de las víctimas en la rotonda que hay cerca de donde se produjo el accidente. Confiamos que la propuesta acabará contando con el apoyo del equipo de gobierno que salga de las próximas elecciones.

Priorización de la redacción del nuevo PGOU

Aunque el departamento de urbanismo municipal ha hecho algunos trabajos preliminares, la cuestión es que continuamos sin la actualización del Plan General de Ordenación Urbana (PGOU), un documento muy necesario para planificar la Xirivella de las próximas décadas, para hacerla más atractiva, para resolver los problemas de nuestros barrios y para definir nuevos usos del polígono industrial, por ejemplo.

Antes de pensar en otras inversiones, también necesarias, tenemos que poner al día nuestro PGOU. 

Renovación de la red de suministro de agua

Después de mucho de insistir, actualmente hay comprometidos 450.000 euros para ejecutar en 2023 obras de renovación de la red de distribución de aguas. Se trata de unas inversiones costosas y molestas pero necesarias para evitar averías y para ahorrar buena parte del agua que actualmente se pierde, pero que pagamos igualmente. 

Trabajaremos porque las obras se hagan cuanto antes mejor y para ampliar el dinero que se destina a ello a partir de los remanentes de tesorería de 2022 y de años sucesivos. 

Más personal para atender a las personas que necesitan ayuda

El gobierno municipal ha renunciado a 180.000 euros de subvención de la Conselleria de Inclusión Social para completar el personal que trabaja en Servicios Sociales y que resulta insuficiente para atender las necesidades de la población que más ayuda necesita.

Al mismo tiempo, el gobierno municipal ha renunciado a 270.000 euros de impuestos en una campaña populista que tiene una mínima repercusión en las familias pero que resta capacidad de maniobra al Ayuntamiento para ayudar a las personas vulnerables.

Incorporación de perspectiva de género en la redacción de los presupuestos municipales

La redacción de unos presupuestos municipales con perspectiva de género es una exigencia legal y de buena gestión.

Tanto para el presupuesto de 2022 como para el de 2023, pedimos que se incorporasen a los presupuestos elementos de perspectiva de género.

Un aspecto clave (y relativamente fácil de hacer) sería poder tomar datos diferenciados de usos de espacios municipales según se trate de hombres o de mujeres, una medida que tendría que ir extendiéndose a todos los gastos municipales.