Ir a versión en castellano

  • L’equip de Serveis Socials ha denunciat la degradació del departament
  • L’Ajuntament de Xirivella ha renunciat a 180.000 euros de subvenció per a millorar el departament de Serveis Socials

Xirivella, 20.03.2023

Les queixes contra l’alcalde de Xirivella que l’equip de Serveis Socials de l’Ajuntament ha mostrat en premsa estan plenament justificades, considera Compromís per Xirivella. Segons Compromís, la situació d’este departament és molt preocupant, com ja ha denunciat el seu portaveu, Ricard Barberà, en diverses ocasions en el plenari municipal i també les seccions sindicals de CCOO i UGT.

Protesta de l’equip de Serveis Socials davant l’ajuntament.

La reunificació de dos departaments amb cultures de treball diferents sempre és un repte per a l’Administració pública i per a l’empresa privada. Per a Ricard Barberà, el govern de Michel Montaner devia haver explicat millor el funcionament del nou departament, que sumava professionals de l’àrea d’educació i de la de serveis social, així com donar suport a la seua posada en marxa, «quan hi ha problemes no es pot mirar cap a un altre costat, o pensar que es resoldran sols, fa temps que hi havia un malestar de fons i no se li ha prestat atenció».

Per a Compromís, atenent a les indicacions donades per escrit per la Secretaria Autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials als ajuntaments, la interpretació de l’Ajuntament de Xirivella sobre la contractació del personal fins a 2024 és errònia. Totes les figures professionals haurien d’haver estat contractades a data de 20 de desembre de 2022 i les places, incorporades en plantilla a data de 30 de desembre de 2024. La subvenció, que comprén el 92% de la base salarial, s’avalua any per any, tant la part de personal com la de programes i serveis. En 2022 Xirivella ha renunciat a 180.000 euros de contractació de professionals per falta d’implicació i voluntat política.

Responsabilitat patrimonial i dependència

Per altra banda, la Conselleria fa temps que ha advertit que la responsabilitat patrimonial dels expedients de dependència no gestionats en temps i forma pels ajuntaments haurà de ser assumida pels mateixos ajuntaments. Per a pal·liar el retard en la gestió dels expedients el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament va haver de fer hores extraordinàries que no haurien fet falta si hi haguera hagut suficient treballadores.

L’organigrama del departament com a excusa

Segons els valencianistes la necessitat de definir l’organigrama o l’estructura del departament no pot ser l’excusa per no complir amb el programa marc al qual s’ha adherit l’Ajuntament. Així, per exemple, el Manual d’Organització i Funcionament dels serveis social d’atenció primària (MOF) defineix clarament les funcions que han de cobrir els diferents perfils de professionals que queden adscrits al departament.

Falta d’espai i teletreball

«L’excusa de falta d’espai és una broma de mal gust» des del 2020, i com a conseqüència de la COVID19, tant en l’Administració com en l’empresa privada es van implantar formes eficients de teletreball. En el cas dels professionals dels Serveis Socials de Xirivella, tenen, a més d’una part administrativa compatible plenament amb el teletreball, una component important de treball de camp amb visites domiciliàries, incloent-hi les de valoració de la dependència a domicili, que permetria alliberar part de l’espai físic de treball mentre es done una solució definitiva», explica Ricard Barberà, que, a més d’alcalde de Xirivella, va ser regidor de Serveis Socials en la passada legislatura.

Els Serveis Socials existeixen també fora de campanya

Quant a les declaracions que ha fet en premsa la candidata del PP de Xirivella, Barberà també es mostra crític: «M’alegre que per fi la candidata del PP s’interesse pels Serveis Socials, després de tota una legislatura ignorant-los, però la realitat és que no sabem quina és la seua proposta de solució. Les seues declaracions no aporten res». Per al portaveu de Compromís «els Serveis Socials existeixen també fora de campanya.
+INFO Nota de premsa de l’equip de Serveis Socials

Llig la notícia en Levante-EMV, El Periódico de Aquí, El Periòdic.com


Versión en
castellano

Compromís denuncia la falta de voluntad del alcalde de Xirivella para impulsar el programa marco de servicios sociales de forma completa

  • El equipo de Servicios Sociales ha denunciado la degradación del departamento
  • El Ayuntamiento de Xirivella ha renunciado a 180.000 euros de subvención para mejorar el departamento de Servicios Sociales

Xirivella, 20.03.2023

Las quejas contra el alcalde de Xirivella que el equipo de Servicios Sociales del Ayuntamiento ha mostrado en prensa están plenamente justificadas, considera Compromís per Xirivella. Según Compromís, la situación de este departamento es muy preocupante, como ya ha denunciado su portavoz, Ricard Barberà, en varias ocasiones en el pleno municipal y tambien las secciones sindicales de CCOO y UGT.

La reunificación de dos departamentos con culturas de trabajo diferentes siempre es un reto para la Administración pública y para la empresa privada. Para Ricard Barberà, el gobierno de Michel Montaner debía haber explicado mejor el funcionamiento del nuevo departamento, que sumaba profesionales del área de educación y de la de servicios social, así como apoyar su puesta en marcha, «cuando hay problemas no se puede mirar hacia otro lado, o pensar que se resolverán solos, hace tiempo que había un malestar de fondo y no se le ha prestado atención».

Para Compromís, atendiendo a las indicaciones dadas por escrito por la Secretaría Autonómica de Atención Primaria y Servicios Sociales a los ayuntamientos, la interpretación del Ayuntamiento de Xirivella sobre la contratación del personal hasta 2024 es errónea. Todas las figuras profesionales tendrían que haber sido contratadas a fecha de 30 de diciembre de 2022 y las plazas, incorporadas en plantilla a fecha de 30 de diciembre de 2024. La subvención, que comprende el 92% de la base salarial, se evalúa año por año, tanto la parte de personal como la de programas y servicios. En 2022 Xirivella ha renunciado a 180.000 euros de contratación de profesionales por falta de implicación y voluntad política.

Responsabilidad patrimonial y dependencia

Por otro lado, la Conselleria hace tiempo que ha advertido de que la responsabilidad patrimonial de los expedientes de dependencia no gestionados en tiempo y forma por los ayuntamientos tendrá que ser asumida por los propios ayuntamientos. Para paliar el retraso en la gestión de los expedientes el departamento de Servicios Sociales del Ayuntamiento tuvo que hacer horas extraordinarias que no habrían hecho falta si hubiera habido suficientes trabajadoras.

El organigrama del departamento como excusa

Según los valencianistas la necesidad de definir el organigrama o la estructura del departamento no puede ser la excusa para no cumplir con el programa marco al que se ha adherido el Ayuntamiento. Así, por ejemplo, el Manual de Organización y Funcionamiento de los servicios social de atención primaria (MOF) define claramente las funciones que tienen que cubrir los diferentes perfiles de profesionales que quedan adscritos al departamento.

Falta de espacio y teletrabajo

«La excusa de falta de espacio es una broma de mal gusto» desde el 2020, y como consecuencia de la COVID19, tanto en la Administración como en la empresa privada se implantaron formas eficientes de teletrabajo. En el caso de los y las profesionales de los Servicios Sociales de Xirivella, tienen, además de una parte administrativa compatible plenamente con el teletrabajo, una componente importante de trabajo de campo con visitas domiciliarias, incluyendo las de valoración de la dependencia a domicilio, lo que permitiría liberar parte del espacio físico de trabajo mientras se dé una solución definitiva», explica Ricard Barberà, que, además de alcalde de Xirivella, fue concejal de Servicios Sociales en la pasada legislatura.

Los Servicios Sociales existen también fuera de campaña

En cuanto a las declaraciones que ha hecho en prensa la candidata del PP de Xirivella, Barberà también se muestra crítico: «Me alegro de que por fin la candidata del PP se interese por los Servicios Sociales, después de toda una legislatura ignorándolos, pero la realidad es que no sabemos cuál es su propuesta de solución. Sus declaraciones no aportan nada». Para el portavoz de Compromís «los Servicios Sociales existen también fuera de campaña.

+INFO Nota de prensa del equipo de Servicios Sociales

Lee la notícia en Levante-EMV, El Periódico de Aquí, El Periòdic.com