Ir a versión en castellano

L’alcaldessa moderada, la que venia a governar-nos a totes i tots, sense estridències, va perdre el dijous passat al ple ordinari de Xirivella una oportunitat més per salvaguardar la CATegoria del càrrec i demostrar que moderació és més que una paraula que comença per M.

La moció contra els vetos al valencià a la Mostra Internacional de Pallasses i Pallassos de Xirivella i la resta de programació cultural i festiva municipal, presentada per Compromís i PSPV-PSOE, va donar peu perquè el Sr. Santiago, portaveu del partit ultra Vox i soci de govern de la Sra. Bartual, repassara part de l’abecedari. Parada obligada en la E, d’ETA, en la C de Comunista, per moments va semblar que tots els mals del món venien pel Comunisme i que jo n’era el màxim responsable… Després vingué la H de Hamas, on va llistar totes les atrocitats que havien comés i de les que també semblava fer-me responsable, obviant en la seua intervenció, per altra banda, qualsevol salvatjada executada per l’exèrcit regular israelià a ordres d’un govern «suposadament» demòcrata.

L’alcaldessa fruïa indubtablement de l’extensa relació de maldats que el regidor ultra assignava indirectament a la meua persona, per la benevolència amb què gestionava els temps. L’extensa argumentació del Sr. Santiago retornava recurrentment a la C de CATalanista, CATalanisme, Països CATalans, tot i que se li notava certa dificultat en la dicció d’estes paraules, en concret del conjunt CAT. Fora bo que practicara davant l’espill, com reconeixia que feia la Dra. Elena Ochoa perquè, quan parlava de sexe en els anys 90, en el programa pioner Hablemos de sexo de TVE, les paraules fluïren amb naturalitat en la conversa.

Clar, arribat el torn del Sr. Garrido, portaveu del Partido Popular, després del «desplegament argumental» anterior, poc li quedava a dir, si de cas un lacònic «CATalanista, mentiroso y radical», sense cap mostra ni cap detall que ho recolzara, amb cara compungida i impostada. Ni tan sols va acudir a la B de Bildu i Bolivariano d’altres vegades, soltat de foma automàtica amb un pim-pam-pum. Ell sí que ha practicat molt davant l’espill!

Retornant al dificultós CAT, em ve al cap CATéter urinari, perquè el que vam viure en el Ple, amb la benevolència de la Sra. Bartual, va ser per pixar i no caure gota. Encara que a PPVox els hauria de preocupar més CATenària, perquè, tot i les promeses dels partits que han governat Espanya de renovar la via del tren que passa per Xirivella, inclosa la seua electrificació, estem cada vegada pitjor quant a transport públic i mobilitat. Clar que CATaplasma també seria una molt bona paraula perquè amb l’odi i la mala fel que està generant la dreta extrema i l’extrema dreta faran falta moltes CATaplasmes per posar cura. 

Sra. Bartual, a l’hora que escric estes lletres ja sé que la pressió li ha fet rectificar, encara que no ho reconeixerà. Sàpiga que no podran amb un poble unit, alegre i combatiu. I per descomptat, visca la Mostra de Xirivella!

Ricard Barberà Guillem, portaveu de Compromís Xirivella
Opinió publicada per Levante-EMV el divendres, 3 de novembre de 2023


Versión en castellano

Con CAT de Cataplasma, Sra. Bartual

La alcaldesa moderada, la que venía a gobernarnos a todas y todos, sin estridencias, perdió el pasado jueves en el pleno ordinario de Xirivella una oportunidad más para salvaguardar la CATegoría del cargo y demostrar que moderación es más que una palabra que empieza por M.

La moción contra los vetos al valenciano en la Mostra Internacional de Pallasses i Pallassos de Xirivella y el resto de programación cultural y festiva municipal, presentada por Compromís y PSPV-PSOE, dio pie para que el Sr. Santiago, portavoz del partido ultra Vox y socio de gobierno de la Sra. Bartual, repasara parte del abecedario. Parada obligada en la E, de ETA, en la C de Comunista, por momentos pareció que todos los males del mundo venían por el Comunismo y que yo era el máximo responsable… Después vino la H de Hamas, donde listó todas las atrocidades que habían cometido y de las que también parecía hacerme responsable, obviando en su intervención, por otro lado, cualquier salvajada ejecutada por el ejército regular israelí a órdenes de un gobierno «supuestamente» demócrata.

La alcaldesa disfrutaba indudablemente de la extensa relación de maldades que el regidor ultra asignaba indirectamente a mi persona, por la benevolencia con la que gestionaba los tiempos. La extensa argumentación del Sr. Santiago volvía recurrentemente a la C de Catalanista, Catalanismo, Países Catalanes, a pesar de que se le notaba cierta dificultad en la dicción de estas palabras, en concreto del conjunto CAT. Estaría bien que practicara ante el espejo, como reconocía que hacía la Dra. Elena Ochoa para que, cuando hablaba de sexo en los años 90, en el programa pionero Hablemos de sexo de TVE, las palabras fluyeran con naturalidad en la conversación.

Claro, llegado el turno del Sr. Garrido, portavoz del Partido Popular, después del «despliegue argumental» anterior, poco le quedaba decir, si a caso un lacónico «Catalanista, mentiroso y radical», sin ninguna muestra ni ningún detalle que lo apoyara, con cara compungida e impostada. Ni siquiera acudió a la B de Bildu y Bolivariano de otras veces, soltado de foma automática con un pim-pam-pum. ¡Él sí que ha practicado mucho ante el espejo!

Volviendo al dificultoso CAT, me viene a la cabeza CATéter urinario, porque lo que vivimos en el Pleno, con la benevolencia de la Sra. Bartual, fue para mear y no caer gota. Aunque a PPVox les tendría que preocupar más Catenaria, porque, a pesar de las promesas de los partidos que han gobernado España de renovar la vía del tren que pasa por Xirivella, incluida su electrificación, estamos cada vez peor en cuanto a transporte público y movilidad. Claro que Cataplasma también sería una muy buena palabra porque con el odio y la mala baba que está generando la derecha extrema y la extrema derecha harán falta muchas Cataplasmas para poner cura. 

Sra. Bartual, cuando escribo estas letras ya sé que la presión le ha hecho rectificar, aunque no lo reconocerá. Sepa que no podrán con un pueblo unido, alegre y combativo. Y por supuesto, ¡viva la Mostra de Xirivella!

Ricard Barberà Guillem, portavoz de Compromís Xirivella
Opinión publicada por Levante-EMV el viernes, 3 de noviembre de 2023