Ple ordinari 6/2020 d’abril. Punts destacats

6.4. Informe sobre el tancament del pressupost municipal de 2019. En general, amb valors molt favorables:
✅ Compliment regla d’estabilitat
✅ Compliment regla del despensa (per 23.147,74)
✅ Capacitat de finançament a final d’any: 3.234.775,40 €
✅ Deute viu de l’Ajuntament: 9.048.196,57 €, un 44,69 % dels ingressos, quan començà la legislatura 2015-201, el deute superava de llarg el 100%.

6.5. Aprovació del Pla Pressupostari a mitjà termini 2021-2023
Es tracta d’un pressupost a mitjà termini, a uns anys vista, ací entra, per exemple, el compliment del pla de sanejament que obligava a fer algunes despeses i tornar diners als bancs.

6.9.- Despatxos extraordinaris

• Suspensió de la taxa de bars i terrasses, a partir d’abril en Xirivella. Això vol dir que els bars del poble no pagaran la taxa d’ocupació via pública des de març i fins al final de la temporada.

• Moció per reclamar a l’Estat que els ajuntament puguen gastar els diners
de romanent i superàvit d’exercicis anteriors en accions per a rescatar
persones.
La redacció de la moció ha segut consensuada per Podem, PSPV-PSOE i Compromís.
PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Cs voten a favor, mentre que la dreta s’absté.
En la seua argumentació, el nostre portaveu, Ricard Barberà, destaca:

  • «Ens hauria agradat  poder  avançar més en la reivindicació d’un finançament just per al País  Valencià.  I  que  el punt  d’acord incloguera mesures pal·liatives  a  les  comunitats autònomes que  es troben infrafinançades.  
  • Critiquem  el  llenguatge  bel·licista del Govern de l’Estat. No  estem  davant una   guerra  sinò  davant d’una pandèmia. Una societat democràticament saludable i avançada en drets deuria preferir sempre la via de la desmilitarització i apel·lar a la responsabilitat ciutadana, individual i col·lectiva, per a frenar les  conseqüències indesitjables dels contagis. Militaritzar  la política suposa discplina social i zero crítiques a la cadena de mando i això és molt perillós.  
  • Les comunitats autònomes han gestionat millor, si més no el Govern  Valencià del Botànic sí que ho ha fet. La compra de material  clínic que l’Estat,  que ha volgut recentralitzar per a “demostrar” qui mana, però  que  ha estat  un desastre. O l’última  ocurrència de marcar els límits de províncies  per als desplaçaments que no té cap trellat. Una estructura del segle XIX per als que s’han cansat de dir que no hi havia fronteres per al coronavirus. 

🙋‍♀️ Precs i preguntes

PREGUNTA. Plaga de mosquits

En diferents barris de Xirivella s’han detectat molts mosquits. Barri de La Llum, Avinguda Túria – Elcano, Sant Ramon i … Quina ha estat l’actuació de l’Ajuntament?

Hi ha programada alguna intervenció en les zones amb arbres? 

S’ha demanat a la Confederació Hidrográfica del Xúquer que actue? 

•Sense deixar a banda el tema dels mosquits, hem vist que altres pobles ja estan actuant contra el mosquit tigre? Està actuant l’Ajuntament de Xirivella?

CONTESTACIÓ: Isabel Torres, regidora de Sanitat

  • Sí, estan fent-se els tractaments del mosquit tigre. 
  • S’ha avisat a l’empresa de tractament perquè tinga en compte la plaga en les diferents localitzacions de Xirivella.
  • Ens hem posat en contacte amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per reclamar que posen mitjans.

PREGUNTA.  Què ha passat en el cas de la persona que va ser denunciada per repartir mascaretes en Vicentica la Serrana?

Quina intervenció va tindre la Policia Local de Xirivella en el cas del senyor de Vicentica la Serrana? Quina informació tenia l’alcalde? L’Ajuntament té prevista alguna actuació?

CONTESTACIÓ: Michel Montaner, alcalde

Michel coneixia la iniciativa i va deixar diners a l’home igual que altres persones van fer. La Policia Nacionalel va denunciar per irregularitats derivades de saltar-se l’estat d’emergència.

PREGUNTA:  Mobilitat: bicicletes i transport públic

Preguntem si el sistema lloguer de bicicletes i pel transport públic estan preparats per a la tornada a l’activitat

CONTESTACIÓ: Paco Navarrete i Karin Jansen

  • •Respecte a les bicis, s’estant netejant les bases i desinfectant.
  • Respecte autobús, Paco Navarrete comenta que  s’augmentarà la freqüència i s’obligarà a mantendrá distancies de seguretat.

PROPOSTA. PLA DE DESESCALADA

• Des de Compromís hem demanat la redacció d’un pla detallat de la desescalada i de reincorporació dels treballadors i treballadores municipals. A més de demanar proves per als treballadors i treballadores que estan en primera línea. Hem demanat també saber exctament quin són les proves que farà el govern municipal.

• CONTESTACIÓ: Michel Montaner

•El dimarts de vesprada tindrem una  reunió  per  a parlar  de  diversos  temes de relacionats amb la desescalada, inclosa la definición  de mesures extraordinàries

PROPOSTA. Tancament de carrers al trànsit

•Proposem TANCAR temporalment alguns CARRERS AL TRÀNSIT durant els caps de setmana per a afavorir el passeig de les criatures i les persones majors i mantenir les distàncies de segureta, com estan fent altres municipis molt pròxims.

•CONTESTACIÓ: Karin Jansen

La mesura no és necessària.

PROPOSTA. Participació del públic en els plens

•Mentre la situació sanitaria obligue a fer els plens a porta tancada i telemàticament, s’hauria d’implantar algun procediment que permitera que    la ciutadania puga fer preguntes al govern?

CONTESTACIÓ DEL GOVERN. Sense resposta.

PROPOSTA.  Venda de productes que no són de primera necessitat en supermercats

•Hem vist que els supermercats de Xirivella estan venent productes que no són de primera necessitat, com ara flors o ferreteria, i que constitueixen un greuge comparatiu amb comerços s’han vist obligats a tancar.

•Ha fet l’Ajuntament algun control o ha prestat assessorament en cas que algú haja volgut presentar denúncia?

•CONTESTACIÓ: Isabel Torres, regidora de Consum

L’Ajuntament no té competències.

Pleno ordinario 6/2020 de abril. Puntos destacados

6.4. Informe sobre el cierre del presupuesto municipal de 2019. En general, con valores muy favorables:
✅ Cumplimiento regla de estabilidad
✅ Cumplimiento regla del *despensa (por 23.147,74)
✅ Capacidad de financiación a final de año: 3.234.775,40 €
✅ Deuda vive del Ayuntamiento: 9.048.196,57 €, un 44,69% de los ingresos, cuando empezó la legislatura 2015-201, la deuda superaba de largo el 100%.

6.5. Aprobación del Plan Presupuestario a medio plazo 2021-2023
Se trata de un presupuesto a medio plazo, en unos años vista, aquí entra, por ejemplo, el cumplimiento del plan de saneamiento que obligaba a hacer algunos gastos y volver dinero a los bancos.

6.9.- Despachos extraordinarios
• Suspensión de la tasa de bares y terrazas, a partir de abril en Xirivella. Esto quiere decir que los bares del pueblo no pagarán la tasa de ocupación vía pública desde marzo y hasta el final de la temporada.

Moción para reclamar en el Estado que los ayuntamiento puedan gastar el dinero de remanente y superávit de ejercicios anteriores en acciones para rescatar personas. La redacción de la moción ha sentado consensuada por Podem, PSPV-PSOE y Compromís.
PSPV-PSOE, Compromís, Podamos y Cs votan a favor, mientras que la derecha se abstiene.
En su argumentación, nuestro portavoz, Ricard Barberà, destaca:

  • «Nos habría gustado poder avanzar más en la reivindicación de una financiación justa para el País Valenciano. Y que el punto de acuerdo incluyera medidas paliativas en las comunidades autónomas que se encuentran infrafinanciadas.»
  • «Criticamos el lenguaje belicista del Gobierno del Estado. No estamos ante una guerra sino ante una pandemia. Una sociedad democráticamente saludable y avance en derechos debería de preferir siempre la vía de la desmilitarización y apelar a la responsabilidad ciudadana, individual y colectiva, para frenar las consecuencias indeseables de los contagios. Militarizar la política supone disciplina social y cero críticas a la cadena de mando y esto es muy peligroso.»
  • «Las comunidades autónomas han gestionado mejor, cuando menos el Govern Valencià del Botánico sí que lo ha hecho. La compra de material clínico que el Estado, que ha querido recentralizar para “demostrar” quién manda, pero que ha sido un desastre. O la última ocurrencia de marcar los límites de provincias para los desplazamientos que no tiene ningún sentido. Una estructura del siglo XIX para los que se han cansado de decir que no había fronteras para el coronavirus.»

🙋‍♀️ Ruegos y preguntas

PREGUNTA. Plaga de mosquitos

En diferentes barrios de Xirivella se han detectado muchos mosquitos. Barrio de La Luz, Avenida Turia – Elcano, Sant Ramon y … ¿Cuál ha sido la actuación del Ayuntamiento?

¿Ha programado alguna intervención en las zonas con árboles?

¿Se ha pedido a la Confederación Hidrográfica del Júcar que actúe?

•Sin dejar a lado el tema de los mosquitos, hemos visto que otros pueblos ya están actuando contra el mosquito tigre ¿Está actuando el Ayuntamiento de Xirivella?

CONTESTACIÓN: Isabel Torres, regidora de Sanidad

Sí, están haciéndose los tratamientos del mosquito tigre.
Se ha avisado a la empresa de tratamiento para que tenga en cuenta la plaga en las diferentes localizaciones de Xirivella.
Nos hemos puesto en contacto con la Confederación Hidrográfica del Júcar para reclamar que pongan medios.

PREGUNTA. Qué ha pasado en el caso de la persona que fue denunciada para repartir mascarillas en Vicentica la Serrana?

Qué intervención tuvo la Policía Local de Xirivella en el caso del señor de Vicentica la Serrana? Qué información tenía el alcalde? El Ayuntamiento tiene prevista alguna actuación?

CONTESTACIÓN: Michel Montaner, alcalde

Michel conocía la iniciativa y dejó dinero al hombre igual que otras personas hicieron. La Policía Nacional lo denunció por irregularidades derivadas de saltarse el estado de emergencia.

PREGUNTA: Movilidad: bicicletas y transporte público

Preguntamos si el sistema alquiler de bicicletas y por el transporte público están preparados para la vuelta a la actividad

CONTESTACIÓN: Paco Navarrete y Karin Jansen

•Respecto a las bicis, se están limpiando y desinfectando las bases.
Respecto a los autobuses, Paco Navarrete comenta que se aumentará la frecuencia y se obligará a mantener distancias de seguridad.

PROPUESTA 1. PLAN DE DESESCALADA

Desde Compromís hemos pedido la redacción de un plan detallado de la desescalada y de reincorporación de los trabajadores y trabajadoras municipales. Además de pedir pruebas para los trabajadores y trabajadoras que están en primera línea. Hemos pedido también saber exactament de qué tipo son las pruebas que hará el gobierno municipal.

• CONTESTACIÓN: Michel Montaner

•El martes por la tarde tendremos una reunión para hablar de varios temas relacionados con la desescalada, incluida la definición de medidas extraordinarias.

PROPUESTA. Cierre de calles al tráfico

•Proponemos CERRAR temporalmente algunas CALLES AL TRÁFICO durante los fines de semana para favorecer el paseo de las criaturas y las personas mayores y mantener las distancias de seguridad, como están haciendo otros municipios muy próximos.

•CONTESTACIÓN: Karin Jansen

La medida no es necesaria.

PROPUESTA. Participación del público en los plenos

Mientras la situación sanitaria obligue a celebrar los plenos a puerta cerrada y telemáticamente, se tendría que implantar algún procedimiento que permitiera que la ciudadanía pueda hacer preguntas en el gobierno.

CONTESTACIÓN DEL GOBIERNO. Sin respuesta.

PROPUESTA. Control de la venta de productos que no son de primera necesidad en supermercados

•Hemos visto que los supermercados de Xirivella están vendiendo productos que no son de primera necesidad, como por ejemplo flores o ferretería, y que constituyen un agravio comparativo con comercios se han visto obligados a cerrar.

•¿Ha hecho el Ayuntamiento algún control o ha prestado asesoramiento en caso de que alguien haya querido presentar denuncia?

•CONTESTACIÓN: Isabel Torres, regidora de Consumo

El Ayuntamiento no tiene competencias.