Ir a versión en castellano

El dia 29 de març de 2017 una la gran manifestació va recórrer la principal avinguda de Xirivella contra un projecte de remodelació de la V-30 que agreujava els problemes de mobilitat de Xirivella, ja que pretenia suprimir la principal entrada a la ciutat des de València. Ara, tres anys després, el Ministeri de Foment notifica a l’Ajuntament la resposta a les al·legacions que els tècnics d’urbanisme municipals havien presentat al projecte. Durant estos tres anys s’han succeït les demandes d’este informe d’al·legacions. El va demanar Michel Montaner, alcalde de Xirivella entre 2015 i 2017, en dos ocasions. Ricard Barberà, de Compromís i alcalde entre 2017 i 2019, el va demanar dos vegades més. Ja en esta legislatura, el portaveu de Compromís, Ricard Barberà, va preguntar en quatre ocasions a l’actual alcalde, que torna a ser Michel Montaner, si en sabia alguna cosa. Montaner no va respondre.

Esta setmana l’equip de govern municipal ha donat a conéixer que el passat 30 de gener, per fi, va arribar la resposta, que coincideix amb una nova carta de Montaner a Demarcació de Carreteres i amb la presentació d’una pregunta parlamentària del diputat de Compromís Joan Baldoví. Curiosament, fins i tot José Luis Ábalos, ara ministre de Foment, va preguntar per les al·legacions en una ocasió a qui llavors era ministre, Iñigo de la Serna, del PP. Ara és ell qui, tard i malament, ha hagut de respondre.

El projecte no es canvia

Però què diu l’informe? «Doncs diu que la cosa està agra», es queixa Ricard Barberà. «D’una banda ens diu que “s’intentarà” mantindre l’entrada tradicional a Xirivella des de Valencia, però no ho asseguren. D’una altra ens diuen que les conseqüències per a Vicentica la Serrana, per a l’avinguda del Riu Túria i per al barri de la Llum o són inapreciables o s’ajusten a la normativa i que el projecte no es pot canviar.—

I què passa amb la mobilitat no motoritzada, és a dir, amb la gent que travessa el pont a peu o en bicicleta? «L’informe —explica Barberà— diu que es mantenen els vials actuals i que no se’n preveuen de nous. És a dir, que ja estem bé com estem i que este projecte de remodelació de la V-30 no servirà per a millorar la mobilitat dels centenars de persones que cada dia es desplacen a peu o en bicicleta fins al barri de la Llum o València.»

I és que en els últims cinquanta anys, des que es va acabar el Plan Sur, l’autovia que el voreja, la V-30, ha experimentat diverses remodelacions, però ninguna ha servit per a millorar la mobilitat de Xirivella, es queixen des de Compromís.

«Estem preocupats», explica Ricard Barberà. «Qualsevol intervenció en la V-30 afecta Xirivella. I ara, amb la polèmica sobre el Port, ens consta que hi ha pressions per a recuperar el projecte d’ampliació de la V-30. Nosaltres no estem en contra d’una remodelació de la V-30, sempre que no servisca per a portar més camions, sinó per a pal·liar els problemes de mobilitat a peu, en bicicleta o en transport públic que patim a Xirivella i per a compensar la divisió del nostre poble en dos parts», advertix Barberà.

Precisament en el passat Ple de gener, Compromís va presentar una moció que qüestionava el projecte d’ampliació del port de València i que va ser rebutjada amb els vots de PP, Ciutadans i PSPV-PSOE. “Estem segurs que l’equip de govern de Xirivella acabarà adonant-se que l’ampliació del port ens pot perjudicar molt, entre altres coses perquè pot reactivar un projecte de remodelació de la V-30 que pot tindre conseqüències molt greus per a Xirivella”, conclou Barberà.

➡️ Al·legacions presentades per l’Ajuntament

➡️ Resposta del Ministeri de Foment

➡️ Avantprojecte de modificació de la V-30 al pas per Xirivella: Anàlisi de la proposta del Ministeri de Foment 

ℹ️ Què diu la premsa?
Nou Horta, Levante, Las Provincias, Horta Noticias

Versión en castellano

El día 29 de marzo de 2017 una gran manifestación recorrió la principal avenida de Xirivella contra un proyecto de remodelación de la V-30 que agravaba los problemas de movilidad de Xirivella, puesto que pretendía suprimir la principal entrada en la ciudad desde València. Ahora, tres años después, el Ministerio de Fomento notifica al Ayuntamiento la respuesta a las alegaciones que los técnicos de urbanismo municipales habían presentado al proyecto. Durante estos tres años se han sucedido las demandas de este informe de alegaciones. Lo pidió Michel Montaner, alcalde de Xirivella entre 2015 y 2017, en dos ocasiones. Ricard Barberà, de Compromís y alcalde entre 2017 y 2019, lo pidió dos veces más. Ya en esta legislatura, el portavoz de Compromís, Ricard Barberà, preguntó en cuatro ocasiones al actual alcalde, que vuelve a ser Michel Montaner, si sabía algo. Montaner no respondió.

Esta semana el equipo de gobierno municipal ha dado a conocer que el pasado 30 de enero, por fin, llegó la respuesta, que coincide con una nueva carta de Montaner a Demarcación de Carreteras y con la presentación de una pregunta parlamentaria del diputado de Compromís Joan Baldoví. Curiosamente, incluso José Luis Ábalos, ahora ministro de Fomento, preguntó por las alegaciones en una ocasión a quien entonces era ministro, Iñigo de la Serna, del PP. Ahora es él quien, tarde y mal, ha tenido que responder.

El proyecto no se cambia

¿Pero qué dice el informe? «Pues dice que la cosa está mal», se queja Ricard Barberà. «Por un lado nos dice que “se intentará” mantener la entrada tradicional en Xirivella desde València, pero no lo aseguran. Por otro, nos dicen que las consecuencias para Vicentica la Serrana, para la avenida del Riu Turia y para el barrio de la Luz o son inapreciables o se ajustan a la normativa y que el proyecto no se puede cambiar».

¿Y qué pasa con la movilidad no motorizada, es decir, con la gente que atraviesa el puente a pie o en bicicleta? «El informe —explica Barberà— dice que se mantienen los viales actuales y que no se prevén otros nuevos. Es decir, que ya estamos bien como estamos y que este proyecto de remodelación de la V-30 no servirá para mejorar la movilidad de los centenares de personas que cada día se desplazan a pie o en bicicleta hasta el barrio de la Luz o València».

Y es que en los últimos cincuenta años, desde que se acabó el Plan Sur, la autovía que lo bordea, la V-30, ha experimentado varias remodelaciones, pero ninguna ha servido para mejorar la movilidad de Xirivella, se quejan desde Compromís.

«Estamos preocupados», explica Ricard Barberà. «Cualquier intervención en la V-30 afecta a Xirivella. Y ahora, con la polémica sobre el Puerto, nos consta que hay presiones para recuperar el proyecto de ampliación de la V-30. Nosotros no estamos en contra de una remodelación de la V-30, siempre que no sirva para traer más camiones, sino para paliar los problemas de movilidad a pie, en bicicleta o en transporte público que sufrimos en Xirivella y para compensar la división de nuestro pueblo en dos partes», advierte Barberà.

Precisamente en el pasado pleno municipal de enero, Compromís presentó una moción que cuestionaba el proyecto de ampliación del puerto de València y que fue rechazada con los votos de PP, Ciudadanos y PSPV-PSOE. «Estamos seguros de que el equipo de gobierno de Xirivella acabará dándose cuenta de que la ampliación del puerto nos puede perjudicar mucho, entre otras cosas porque puede reactivar un proyecto de remodelación de la V-30 que puede tener consecuencias muy graves para Xirivella», concluye Barberà.

 

➡️ Alegaciones presentadas por el Ayuntamiento

➡️ Respuesta del Ministerio de Fomento

➡️ Anteproyecto de modificación de la V-30 al paso por Xirivella: Análisis de la propuesta del Ministerio de Fomento 

ℹ️ ¿Qué dice la prensa?
Nou Horta, Levante, Las Provincias, Horta Noticias