Ir a versión en castellano

Compromís per Xirivella presentà una moció que qüestiona l’ampliació del Port de València en el ple ordinari de gener. La moció, a més de demanar una nova declaració d’impacte ambiental, manifesta la necessitat que les diferents administracions facen un pla estratègic del litoral i l’àrea metropolitana de València. També, i a proposta de Podem Xirivella, la moció insta el Govern central a paralitzar el projecte fins que no faça una declaració d’impacte ambiental i també un estudi sobre el cost econòmic atribuïble a l’impacte del port en els danys en les platges i el litoral causats en l’últim temporal.

«Ja ens imaginàvem que PP i Ciudadanos votarien en contra –explica Ricard Barberà, portaveu de Compromís–, però ens ha sorprés desagradablement el vot en contra del PSPV. A València l’abstenció del PSPV permeté aprovar una moció similar.» Potser la clau està en la sisena proposta d’acord: «Instar el Ministeri de Foment a informar amb la major brevetat possible l’Ajuntament de Xirivella de l’estat del projecte de remodelació de la V30.» Un tema que, segons Compromís, «molesta profundament» Michel Montaner, alcalde de Xirivella i molt pròxim al ministre de Foment, José Luis Ábalos.

«Totes les previsions indiquen que l’ampliació del port implicaria triplicar el nombre de camions que circulen per la V-30, una via que transcorre pegada a Xirivella. És evident, per tant, que este projecte inevitablement ha de comportar remodelacions importants en la V30, i Xirivella té dret a tindre’n la màxima informació sobre qualsevol projecte que afecte una via ja saturada com és la V-30. Ja és la quarta vegada que preguntem en el Ple sobre el projecte de remodelació de la V-30, però Montaner fa oïdes sordes», denuncia Barberà. «No volem que Xirivella torne a patir els danys col·laterals de grans infraestructures per a pagar els beneficis d’altres», conclou Barberà

Drets lingüístics

Amb el cas d’un presumpte abús de poder de la Guàrdia Civil a Tavernes de la Valladigna com a teló de fons, Compromís va presentar una altra moció en favor dels drets lingüístics dels valencianoparlants. En este cas la moció va ser aprovada amb els vots a favor de Compromís, Podem i PSPV-PSOE. C’s i PP hi votaren en contra i la regidora no adscrita s’hi abstingué.

En la moció, a més d’instar la Guàrdia Civil i l’Administració de l’Estat a respectar els drets dels valencianoparlants emparats per la legislació vigent, demanava que l’Oficina Municipal de Promoció Lingüística assessore les persones que consideren vulnerats els seus drets lingüístics en la presentació de queixes a qualsevol administració i que faça una campanya de difusió de la prestació d’este servici i sobre la importància de presentar reclamacions quan es vulneren els drets lingüístics.

Altres acords

El Ple també va designar els membres del Consell Agrari, i, per unanimitat, a Manuel Fernández Martín com a jutge de pau suplent, una persona, segons Barberà, que «reunix la paciència, prestigi, coneixement de Xirivella i capacitat de mediació necessàries per a exercir el càrrec». També per unanimitat es va aprovar la moció que presentava PSPV-PSOE en defensa del dret a l’educació i la llibertat d’ensenyança.

Barberà: «No volem que Xirivella torne a patir els danys col·laterals de grans infraestructures per a pagar els beneficis d’altres»

➡️ Llig la moció per la sostenibilitat del port de València en PDF

➡️ Llig la moció pels drets lingüístics

➡️ Llig la notícia publicada en el LevanteNou Horta, el Meridiano

➡️ Més notícies sobre el projecte d’ampliació del port: Valencia Plaza, esDiario, La Vanguardia, El Temps

Versión en castellano

 

El PSOE de Xirivella de nuevo evita forzar al Ministerio de Fomento a informar sobre la V-30, a petición de Compromís

  • El PSOE local se suma en CS y PP para oponerse a una nueva declaración de impacto ambiental del proyecto de ampliación del puerto.
  • Además, el Pleno aprobó una moción en favor de los derechos lingüísticos, también a propuesta de Compromís.

Compromís por Xirivella presentó una moción que cuestiona la ampliación del Puerto de València en el pleno ordinario de enero. La moción, además de pedir una nueva declaración de impacto ambiental, manifiesta la necesidad de que las diferentes administraciones hagan un plan estratégico del litoral y el área metropolitana de València. También, y a propuesta de Podem Xirivella, la moción insta al Gobierno central a paralizar el proyecto hasta que no haga una declaración de impacto ambiental y también un estudio sobre el coste económico atribuible al impacto  puerto en los daños en las playas y el litoral causados en el último temporal.

«Ya nos imaginábamos que PP y Ciudadanos votarían en contra –explica Ricard Barberà, portavoz de Compromís–, pero nos ha sorprendido desagradablemente el voto en contra del PSPV. En València la abstención del PSPV permitió aprobar una moción similar.» Quizás la clave está en la sexta propuesta de acuerdo: «Instar al Ministerio de Fomento a informar con la mayor brevedad posible el Ayuntamiento de Xirivella del estado del proyecto de remodelación de la V-30.» Un tema que, según Compromís, «molesta profundamente» a Michel Montaner, alcalde de Xirivella y muy próximo al ministro de Fomento, José Luis Ábalos.

«Todas las previsiones indican que la ampliación del puerto implicaría triplicar el número de camiones que circulan por la V-30, una vía que transcurre pegada en Xirivella. Es evidente, por lo tanto, que este proyecto inevitablemente tiene que comportar remodelaciones importantes en la V-30, y Xirivella tiene derecho a tener la máxima información sobre cualquier proyecto que afecte a una vía ya saturada cómo es la V-30. Ya es la cuarta vez que preguntamos en el Pleno sobre el proyecto de remodelación de la V-30, pero Montaner hace oídos sordos», denuncia Barberà. «No queremos que Xirivella vuelva a sufrir los daños colaterales de grandes infraestructuras para pagar los beneficios otros», concluye Barberà

Derechos lingüísticos

Con el caso de un presunto abuso de poder de la Guardia Civil a Tavernes de la Valldigna como telón de fondo, Compromís presentó otra moción en favor de los derechos lingüísticos de los valencianohablantes. En este caso la moción fue aprobada con los votos a favor de Compromís, Podem y PSPV-PSOE. C’s y PP  votaron en contra y la regidora no adscrita se abstuvo.

En la moción, además de instar a la Guardia Civil y al resto de la Administración del Estado a respetar los derechos de los valencianohablantes, un derechos amparados por la legislación vigente, pedía que la Oficina Municipal de Promoción Lingüística asesore a las personas que consideren vulnerados sus derechos lingüísticos en la presentación de quejas a cualquier administración y que haga una campaña de difusión de la prestación de este servicio y sobre la importancia de presentar reclamaciones cuando se vulneran los derechos lingüísticos.

Otros acuerdos

El Pleno también designó a los miembros del Consejo Agrario, y, por unanimidad, a Manuel Fernández Martín como juez de paz suplente, una persona, según Barberà, que «reúne la paciencia, prestigio, conocimiento de Xirivella y capacidad de mediación necesarias para ejercer el cargo». También por unanimidad se aprobó la moción que presentaba PSPV-PSOE en defensa del derecho a la educación y la libertad de enseñanza.

Barberà: «No queremos que Xirivella vuelva a sufrir los daños colaterales de grandes infraestructuras para pagar los beneficios otros»