El 22 de maig Xirivella va votar canvi. Per una banda, als que fins ara havien estat en l’oposició municipal se’ls atorgava la responsabilitat de liderar el projecte de Xirivella en els pròxims anys. I per altra banda, les persones que votaren amb un somriure, fent confiança al projecte i a les persones que conformem Compromís, feien possible que una nova veu amb aire fresc i renovat entrara a l’ajuntament.
Comença una legislatura amb grans reptes, el primer les 3500 persones que no tenen treball per culpa d’una crisi que s’estén per tot. Però també d’altres que ja vénen d’antic, començant per les infraestructures: ampliació del centre de salut, construcció del nou institut, millora del transport públic i dels accessos i eixides del poble, per citar-ne els més destacats. Sense oblidar la necessitat de crear un projecte col·lectiu de ciutat.
Crear un projecte de ciutat és un treball de llarg recorregut, que nosaltres en campanya vam sintetitzar amb la pregunta de què seria Xirivella quan es fera major, si París o Nova York? i l’agrupació del programa de Compromís en tres línies bàsiques: una Xirivella per viure, una Xirivella amb Cor i una Xirivella pallassa.
En una Xirivella per viure destacàvem la necessitat de dotació d’infraestructures que necessitem i que ens facilitarien el dia a dia. En una Xirivella amb cor incidíem a treballar per una ciutat més humana i sensible (amb les persones discapacitades, amb les persones grans, amb les dones maltractades o amb la gent amb problemes econòmics). Finalment, la Xirivella Pallassa replegava la necessitat de crear un projecte compartit de ciutadania per un futur que encara està per construir i que és nostre, posant en valor conceptes com esforç, innovació, honradesa, il·lusió, atreviment…
En Compromís entenem que un projecte de ciutat compartit es basa en la suma d’adhesions i la creació de corresponsabilitats de tots i totes amb un futur col·lectiu. Corresponsabilització que comença pels partits polítics, el que governa i els que estem a l’oposició, posant al davant els interessos de Xirivella. Però que ha d’incloure necessàriament també el teixit associatiu, sent-ne precís l’enfortiment i l’ampliació dels mecanismes de participació ciutadana.

Són temps difícils, però també temps d’oportunitats. Oportunitats de millora, oportunitats per repensar les coses que sempre s’han fet i igual no han donat (o ja no donen) els resultats favorables que s’esperava. Volem aportar aire fresc a la política Xirivellera, volem corresponsabilitzar-nos del nostre futur, volem fer de les oportunitats realitats que milloren la vida de les coses xicotetes del dia a dia de les persones de Xirivella.
És també ara i ací, temps de festa, moment per a alguns de demostrar la devoció als patrons de Xirivella o per a altres moment per cremar els últims cartutxos de les vacances per començar amb força l’any escolar. Les festes haurien de servir per ser una miqueta millors, per treballar per la salut, per la bona salut del nostre poble i de tots els xirivellers i xirivelleres, com ens recordava Miquel Lladró al pregó de festes de l’any passat. És des d’este convenciment que vos desitgem molt bones festes.
Grup Municipal Compromís