BLOC-Compromís per Xirivella s’ha mostrat molt actiu en la presentació d’al·legacions en defensa de l’horta a la Versió Preliminar del Pla General. En aquest sentit Ricard Barberà, candidat de BLOC Compromís a l’alcaldia, insisteix en la necessitat de revaloritzar la funció de l’horta per assegurar la seua continuïtat com a espai viu i productiu. La seua proposta és la creació d’un Parc Agrari capaç de vehicular i explotar el gran potencial de l’horta.

Els aspectes clau del Parc Agrari serien la constitució d’una gran zona verda protegida que abrace tot l’espai d’horta actual, on es combine l’activitat agrària i ramadera amb l’esplai, les activitats esportives i la cultura rural. Dins d’aquest espai s’identificaran itineraris verds adequadament senyalitzats per anar passejant, en bicicleta o a cavall.

La viabilitat del Parc Agrari es basa en bona mesura en l’èxit de les explotacions agràries com a tals, per això es donarà suport a la venda directa de productes i s’augmentaran les mesures de seguretat per impedir els robatoris. Recuperar la figura del guarda i limitar l’entrada al parc de vehicles són les principals mesures propostes. El parc contarà amb un perímetre tancat i tindrà horari d’obertura al públic. L’accés de vehicles quedarà restringit a aquells identificats com a propietaris o treballadors d’alguna explotació agrícola o ramadera del parc. Es crearà un ens gestor del Parc Agrari per treballar en col·laboració amb el Consell Agrari Municipal i que assegure l’atenció a les necessitats, problemes i inquietuds dels llauradors.

Altres dels objectius del Parc Agrari són la promoció del cultius ecològics, la restauració de les alqueries, la posada en explotació dels camps abandonats. Per això s’establiran mecanismes com l’exempció d’impostos municipals als llauradors que opten per l’agricultura ecològica, o l’actuació de l’ajuntament com a intermediari entre els propietaris de camps abandonats i nous llauradors o col·lectius interessats en treballar les terres. En el segon cas serà prerequisit la formació en aspectes fonamentals com el sistema de reg i sèquies.

Segons Barberà, candidat a l’alcaldia pel BLOC-Compromís per Xirivella, la revisió del Pla General obre les portes a la destrucció de l’horta fomentada per l’equip de govern (PSOE-EU) amb el beneplàcit de l’oposició (PP). La defensa de l’horta no es basa només en una qüestió estètica o d’enyorança d’un temps i d’un paisatge passats sinó que arranca de la pròpia concepció del model de ciutat de Xirivella.