Ir a versión en castellano

Informava recentment la regidora socialista de Normalització Lingüística i Festes, Encarna Martí, de la recuperació de «Paelleando», nom encunyat pel PP, fa dues legislatures, per al dia de paelles en Xirivella. Potser hi haja qui pense que açò no té massa importància, però és un símptoma  preocupant.

En Compromís sempre hem reconegut l’encert del PP d’introduir el dia de paelles en festes, que fora a migdia, per promoure un caràcter més familiar i lúdic, i que es fera de la mà del Fòrum Festa, amb representació del gros d’entitats festeres de Xirivella.

El dia de paelles de Xirivella és possible, des de la primera edició, gràcies a la col·laboració d’associacions en la part logística de l’acte, i a la facilitació per part de l’Ajuntament dels ingredients de les paelles. És un dels actes festius més multitudinaris amb vora 500 paelles i 5000 persones.

Durant la legislatura passada Compromís va promoure un consens per, mantenint l’esperit de la festa, canviar el concepte del dia de les paelles. El canvi de nom no era gratuït; més enllà de valencianitzar-ne la denominació, incidia molt en el concepte «colla», perquè tots els grups polítics del govern de la legislatura passada, inclòs el PSOE, enteníem i compartíem la prioritat de potenciar l’organització de grups i «colles» i que les paelles podien ser un motor per a contribuir a ampliar i reforçar el teixit associatiu festiu. Un poble organitzat i estructurat amb associacions i col·lectius forts és més ric i té més possibilitats de millorar. No es tracta d’un problema de nom, sinó de concepció: el govern del canvi havia d’aportar noves mesures a una festa senzilla per donar-li entitat, continuïtat i fonaments, si bé és cert que ni PSOE ni els múltiples regidors i regidores de Sí se Puede volgueren avançar molt més en este punt com proposava Compromís.

«Paelleando» no respon a cap repte polític. Si volguérem potenciar la igualtat «paelles per la igualtat» podria ser una opció i els xics cuinaren, i encara més important, fregarien les paelles eixe dia. Si desitjàrem potenciar la Xirivella pallassa –és curiós que haja de recordar-nos la Diputació de València el gran potencial que tenim–, faríem un «paelles i nassos» que, treballat adequadament, seria una bona prèvia a la Mostra Pallassa del novembre.

També es podria, donada la «urgència del canvi», crear un procés col·laboratiu d’aportació d’idees, amb un jurat amb representació tècnica de Festes, Cultura i Normalització lingüística que escollira la denominació més adequada.

Sembla que la idea de festa participativa que pretenia impulsar el “Paelles i colles”, promoguda per Compromís en la legislatura passada amb el consens de Sí Se Puede i del mateix PSOE, ara molesta. Potser la tan pregonada invitació a entrar a formar part del govern de Xirivella per part del PSOE no siga tan sincera quan, a la primera de canvi, trenquen consensos sense cap altra explicació que el ressentiment i una revenja absurda. Seguim.

Ricard Barberà Guillem

Portaveu Grup Municipal Compromís per Xirivella

Llegiu l’article publicat en l’edició de l’Horta del diari Levante-EMV 

————————————————

Versión en castellano

 

Paelles i Colles, una oportunidad perdida

Informaba recientemente la concejala socialista de Normalización Lingüística y Fiestas, Encarna Martí, de la recuperación de «*Paelleando», nombre acuñado por el PP, hace dos legislaturas, para el día de paellas en Xirivella. Quizás haya quien piense que esto no tiene demasiada importancia, pero es un síntoma preocupante.

En Compromís siempre hemos reconocido el acierto del PP de introducir el día de paellas en fiestas, que fuera a mediodía, para promover un carácter más familiar y lúdico, y que se hiciera de la mano del Foro Fiesta, con representación del grueso de entidades fiesteras de Xirivella.

El día de paellas de Xirivella es posible, desde la primera edición, gracias a la colaboración de asociaciones en la parte logística del acto, y a la facilitación por parte del Ayuntamiento de los ingredientes de las paellas. Es uno de los actos festivos más multitudinarios con cerca de 500 paellas y 5000 personas.

Durante la legislatura pasada Compromís promovió un consenso para, manteniendo el espíritu de la fiesta, cambiar el concepto del día de las paellas. El cambio de nombre no era gratuito; más allá de valencianitzar la denominación, incidía directamente en el concepto «colla», porque todos los grupos políticos del gobierno de la legislatura pasada, incluido el PSOE, entendíamos y compartíamos la prioridad de potenciar la organización de grupos y «collas» y que las paellas podían ser un motor para contribuir a ampliar y reforzar el tejido asociativo festivo. Un pueblo organizado y estructurado con asociaciones y colectivos fuertes es más rico y tiene más posibilidades de mejorar. No se trata de un problema de nombre, sino de concepción: el gobierno del cambio tenía que aportar nuevas medidas a una fiesta sencilla para darle entidad, continuidad y fundamentos, si bien es cierto que ni el PSOE ni los múltiplos regidores y regidoras de Sí se Puede quisieron avanzar mucho más en este punto como proponía Compromís.

«Paelleando» no responde a ningún reto político. Si quisiéramos potenciar la igualdad «paelles per la igualtat» podría ser una opción y los chicos cocinarían, y todavía más importante, fregarían las paellas ese día. Si deseáramos potenciar la Xirivella payasa –es curioso que tenga que recordarnos la Diputación de Valencia el gran potencial que tenemos–, haríamos un «paelles i nassos» que, trabajado adecuadamente, sería una buena previa en la Mostra Pallassa de noviembre.

También se podría, dada la «urgencia del cambio», crear un proceso colaborativo de aportación de ideas, con un jurado con representación técnica de Fiestas, Cultura y Normalización lingüística que escogiera la denominación más adecuada.

Parece que la idea de fiesta participativa que pretendía impulsar el “Paelles i Colles”, promovida por Compromís en la legislatura pasada con el consenso de Sí Se Puede y del propio PSOE, ahora molesta. Quizás la tan pregonada invitación a entrar a formar parte del gobierno de Xirivella por parte del PSOE no sea tan sincera cuando, a la primera de cambio, rompen consensos sin ninguna otra explicación que el resentimiento y una revancha absurda. Seguimos.

Ricard Barberà Guillem
Portavoz Grupo Municipal Compromís por Xirivella