Ple ordinari 5

27 de març de 2014

 Al ple de març no hi hagué moció institucional en memòria d’Adolfo Suárez però el seu nom va ser present en diversos punts del dia. El ple començà amb una lectura per part de l’alcalde d’un text en memòria a Suárez i un minut de silenci.

Després vingueren els punts d’aprovació d’actes anteriors (5.1) disposicions i correspondència oficials (5.2) i resolucions d’alcaldia (5.3). Compromís va votar en contra de l’acta de febrer per presentar-se només en castellà i va esmenar l’acta del ple de pressupostos en el punt referent a la defensa de les esmenes presentades per Compromís als plens.

El punt 5.4 es donava compte de l’aprovació de la liquidació del pressupost general de l’entitat Local de l’exercici 2013. En aquest punt des de Compromís vam anunciar la que demanaríem més informació sobre els punts següents: saldos de dubtós cobrament, obligacions pendents de cobrament i detalls d’ingressos pendents d’aplicació. Vam defensar una altra vegada les esmenes que vam presentar als pressupostos de 2013 indicant, en aquell moment, una possible reducció d’entre 200.000 i 250.000 euros que una vegada tancat l’any 2013 s’ha confirmat en 237.842€

Al ple de març es va aprovar per unanimitat (excepció d’EU) la ratificació de l’acord la programació cultural del circuit CULTURARTS de la diputació (5.6). Ací el PSOE va puntualitzar que en el fons era la substitució de l’antic programa de la generalitat de circuit Teatre Valencià.

En el punt 5.6 es va aprovar per unanimitat una modificació d’un error en les actes del ple de l’11 de novembre. Per la seua banda el punt 5.7 s’aprovava per unanimitat també la petició (a la Generalitat) de concessió de distintius Green Commerce a diversos establiments comercials de Xirivella, punt que va aprofitar el regidor de Compromís per felicitar els comerços i agrair el seu esforç.

El darrer punt ordinari del ple va ser l’aprovació de l’informe anual de l’àrea d’urbanisme, que va rebre el vot de favorable de tots els grups municipals.

Dins de l’apartat de punts extraordinaris, el primer va ser el canvi de representant del PP al Consorci d’Aigües de l’horta. L’alcalde deixa el càrrec i entra a substituir-lo el tinent d’alcalde. S’obri un debat en què EU i PSOE demanen explicacions i l’alcalde diu que es podria donar una situació de conflicte d’interessos per defensar els interessos del Consorci i de l’Ajuntament [actualment l’alcalde de Xirivella és el president del Consorci], per trobar-se en discussió, probablement acaben en els jutjats alguns dels següents punts:

– Liquidació de taxa d’ús del subsol que vol pagar a l’Ajuntament

– Prescripció de la taxa de l’aigua

– Prescripció de més de 230.000 euros per la taxa de fem

– Factures pendents de la legislatura passat.

Finalment el punt és aprovat amb els vots a favor del PP i Compromís i les abstencions d’EU i PSOE.

El segon punt extraordinari (5.9.2) és la modificació de l’ordenança fiscal d’ús d’espai públic, per tal de no cobrar els guals als veïns que es veuran afectats per obres de llarga duració. Es va aprovar per unanimitat.

MOCIONS

Al ple es presentaren diverses mocions. Les mocions aprovades per unanimitat van ser la de suport al Poble Sahrauí i la promoguda per Compromís per reclamar el Cèntim Sanitari, taxa aplicada des del 2002 a les gasolines i gasolis que la Unió Europea va tirar enrere i que podria significar uns 3500 € d’ingressos per a l’ajuntament. A banda d’agrair el suport a tots els grups pel suport, des de Compromís, el nostre regidor va senyalar l’existència d’un cost molt elevat en gas natural (més de 100.000 euros anuals), per temes de calefacció d’edificis públics i piscina, i anuncià que des de Compromís presentarien diverses iniciatives per reduir aquest cost.

Les altres mocions del dia les va presentar EU i anaven al voltant de les (1) desaparicions forçades en Espanya [de l’època del Franquisme], (2) l’homenatge a la II República,(3) suport a la marxa del 22-M per la dignitat i (4) celebració d’un referèndum monarquia o república. Totes aquestes mocions van comptar amb el suport de Compromís i també del PSOE (exceptuant la del referèndum en què el PSOE es va abstindre).

Els arguments més  o menys es van anar repetint, amb diferent matisos, durant la vesprada. El PP acusà el PSOE (i per extensió la resta dels partits de l’oposició) de radicalització i d’apuntar-se amb els ulls tapats al tripartit ferotge. Pot ser el punt àlgid va ser la denúncia de la “manifesación radical y antisistema del 22-M” feta pel PP. Des de PSOE, EU i Compromís hi hagué prou coincidències en la defensa de les diferents mocions. Reproduïsc a continuació par tde les meues intervencions al ple.

 #En quant a les desaparicions forçades

[…] el vot favorable de Compromís a la moció està justificat perquè mentre hi haja morts a les cunetes de les carreteres no haurà acabat la transició […].

#En quant a l’homenatge a la II República

En la seua intervenció Ricard Barberà se suma a la moció i explica que el sistema polític franquista trencà  radicalment amb la II República i que la democràcia actual es una modificació del sistema polític franquista. Una modificació molt important, però ara és temps de continuar modificant el sistema, de fer una segona transició que promoga la participació política de la ciutadania  i la transparència, transparència que Compromís ha dut a aquest ple en diverses ocasions i contra la qual l’equip de govern del PP ha votat sistemàticament.

Per la seua banda el PP diu que la moció “no té trellat” i que no respon a una demanda ciutadana.

#En quant a la marxa per la dignitat 22-M

L’argumentació emprada va ser la següent: Suárez deia que el sistema franquista no podia existir per sempre. Potser més per una qüestió de sostenibilitat, el sistema ja no se sostenia, que per passió democràtica. I és que el sistema no se sostenia, ni des de dins ni des de fora, amb fortes pressions des d’Europa. Això seria el mateix que pensen del sistema actual les persones que marxaven per la dignitat en Madrid el dia 22-M. La diferència amb l’actualitat és que a Europa no sembla que existisquen pressions per fer canviar el sistema. No, mentira! Les pressions externes d’Europa van aconseguir que canviara un punt de la nostra Constitució relatiu al nivell de deute i que va ser aprovat a tota pressa pel PP i el PSOE sense cap tipus de consulta. Des d’aquesta perspectiva tant Suárez com les persones de la marxa per la dignitat tenen un punt en comú: el desig de canviar sistemes insostenibles. I nosaltres en Compromís també estem per eixe canvi!

#En quant a la convocatòria d’un referèndum república o monarquia. 

L’argumentació emprada va ser al següent: Ara que el PP està molt en l’optimització de les despeses, la república ens eixiria molt més econòmica que la monarquia, una vegada substitïdes les banderes per banderes republicanes (a 7,5 euros el metre linial de 80cm d’ample). Una inversió amortitzable a llarg i mitjà termini, pels diners que ens estalviaríem per reducció de la despesa directa en la casa reial i pels diners que ens deixarien de furtar via NOOS i altres semblants.

5.10.- Precs i preguntes

# COMPROMÍS

Ricard Barberà pregunta sobre els incidents haguts en la passarel·la i reclama la informació sol·licitada via registre. Prega a l’alcalde que mantinguen la pressió sobre el govern central, més ara que han anunciat que desapareixerà l’stop de Xirivella, perquè si no podrien passar cinquanta anys més fins que s’arregle i continuarem sense una passarel·la i una connexió adequada entre el Barri de la Llum i la resta de Xirivella.

#PP contesta que estan treballant

#Preguntes del públic

Finalment un veí demana que les convocatòries del ple es pengen en antelació en el Facebook i que en el Carrer Mestre Giner es canvien els sentits d’accés durant les falles.

Un altre veí pregunta sobre la taxa de l’aigua que ha de pagar d’un local llogat.

Li contesten que ho parlaran directament després del ple amb ell.