versió en valencià
Compromís per Xirivella reclama a PP i PSOE un pla d’infraestructures realista i viable

A Coalició Compromís no ens estan agradant les acusacions creuades que estan protagonitzant a través de la premsa l’anterior alcalde de Xirivella, el Sr. Soriano (PSOE), i el seu successor, el Sr. Ortí (PP) a propòsit dels problemes d’infraestructures de comunicació de la nostra població. Pensem que es tracta d’un debat estèril que l’única cosa que fa és deixar clar l’oblit i l’engany que hem patit els xirivellers i les xirivelleres per part dels responsables dels seus respectius partits, tant al Ministeri de Foment i com a la Generalitat.

Recordem que al gener del 2006 la Conselleria d’Infraestructures ja ens prometia que farien arribar un ramal del Tramvia Orbital T6 a Xirivella, amb un pas elevat per damunt el nou llit del Túria, que incloïa una zona per a vianants per connectar, 60 anys després de l’execució del Plan Sur, el nucli urbà amb el Barri de la Llum i el metro de València.

Més de dos anys més tard, a l’abril de 2008, era notícia destacada als diaris la presentació d’este mateix projecte per part de la mateixa Conselleria.

Passats dos anys més, a l’abril de 2010, el president del Consell, Francisco Camps, rebé el ministre de Foment, José Blanco, al palau de la Generalitat per firmar un protocol de millora de la xarxa ferroviària de rodalia. Projecte que recollia el desdoblament i electrificació de la línia C3, València-Utiel, i la construcció d’una nova estació intermodal a Xirivella que connectaria el tren amb el Tramvia Orbital promés.

Este últim acord es concretaria, passat un altre any, poc abans de les últimes eleccions municipals i autonòmiques, en la firma d’un nou protocol entre el mateix ministre, el president d’ADIF, l’aleshores alcalde de Xirivella i les alcaldesses d’Alaquàs i Aldaia; per tal que la intervenció de millora de la línia de tren C3 incloguera també el soterrament de les vies al seu pas per estes poblacions. Gasto que assumirien els consistoris de les tres localitats veïnes amb els diners que pensaven recaptar, en temps de crisi econòmica, amb l’explotació urbanística dels terrenys que el soterrament de les vies alliberaria.

Puix bé, res d’això tenim i, lamentablement, com ja sabem, res d’això tindrem. Els preguem, per tant, honestedat als dos, però, sobretot, al Sr. Ortí, que és el màxim responsable de la gestió municipal. Li demanem que deixe d’eixir al diaris lamentant-se i tirant balons fora i que, per favor, no torne a perdre temps amb reunions institucionals programades per a eludir responsabilitats. Que per a ajuntar-se amb tres col·legues i arribar a la conclusió que la culpa de tot la té l’adversari polític, ja té vosté a la seua disposició la seu del partit o qualsevol cafeteria. Que després passa el que passa i, al llarg de sis setmanes, un no troba temps ni per a canviar el bombí d’una porta.

El que necessita Xirivella és que ens posem a treballar tots els grups junts a l’Ajuntament per a elaborar un Pla Municipal d’Infraestructures amb objectius realistes i viables a curt termini.

Un projecte que incloga intervencions que Compromís està reclamant des de fa molt de temps. L’habilitació de l’antiga línia de tren de Quant de Poblet com a via verda, que donaria sentit al servici de lloguer de bicicletes municipals entre les dos poblacions i ens connectaria de manera sostenible i saludable amb el metro i el Parc Fluvial del Túria; un bus que connecte Xirivella, via Avda. Verge Desemparats-polígon Quart de Poblet, amb el metro que d’esta població; un carril peatonal i ciclista digne, des de la plaça d’Espanya i el pont de la A-3 fins al Barri de Llum, la protecció amb tanques de les vies de la línia C3 del tren, que impedisquen creuar a vianants imprudents, són propostes que valdrien només com a exemple.

versión en castellano
 Compromís per Xirivella reclama a PP y PSOE un plan de infraestructuras realista y viable
A Coalició Compromís no nos están gustando las acusaciones cruzadas que están protagonizando a través de la prensa el anterior alcalde de Xirivella, el Sr. Soriano (PSOE), y su sucesor, el Sr. Ortí (PP) a propósito de los problemas de infraestructuras de comunicación de nuestra población. Pensamos que se trata de un debate estéril que lo único que consigue es dejar claro el olvido y el engaño que hemos sufrido los xirivelleros y las xirivelleras por parte de los responsables de sus respectivos partidos, en el Ministerio de Fomento y en la Generalitat.

Recordemos que en enero del 2006 la Conselleria de Infraestructuras ya nos prometía que harían llegar un ramal del Tranvía Orbital T6 a Xirivella, con un paso elevado por encima el nuevo cauce del Turia, que incluía una zona para peatones que conectaría, 60 años después de la ejecución del Plan Sur, el casco urbano con el Barrio de la Luz y el metro de Valencia.

Más de dos años más tarde, en abril de 2008, era noticia destacada en los diarios la presentación de este mismo proyecto por parte de la misma Conselleria.

Pasados dos años más, en abril de 2010, el presidente del Consell, Francisco Camps, recibió al ministro de Fomento, José Blanco, en el palacio de la Generalitat para firmar un protocolo de mejora de la red ferroviaria de cercanías. Proyecto que recogía el desdoblamiento y electrificación de la línea C3, Valencia-Utiel, y la construcción de una nueva estación intermodal en Xirivella que conectaría el tren con el Tranvía Orbital prometido.

Este último acuerdo se concretaría, pasado otro año, poco antes de las últimas elecciones municipales y autonómicas, en la firma de un nuevo protocolo entre el mismo ministro, el presidente de ADIF, el entonces alcalde de Xirivella y las alcaldesas de Alaquàs y Aldaia; para que la intervención de mejora de la línea de tren C3 incluyera también el soterramiento de las vías a su paso por estas poblaciones. Gasto que asumirían los consistorios de las tres localidades vecinas con el dinero que pensaban recaudar, en tiempo de crisis económica, con la explotación urbanística de los terrenos que el soterramiento de las vías liberaría.

Pues bien, nada de eso tenemos y, lamentablemente, como ya sabemos, nada de eso tendremos. Les rogamos, por tanto, honestidad a los dos, pero, sobre todo, al Sr. Ortí, que es el máximo responsable de la gestión municipal. Le pedimos que deje de salir en los diarios lamentándose y echando balones fuera y que, por favor, no vuelva a perder tiempo con reuniones institucionales programadas para eludir responsabilidades. Que para juntarse con tres colegas y llegar a la conclusión de que la culpa de todo la tiene el adversario político, ya tiene usted a su disposición la sede del partido o cualquier cafetería. Que después pasa lo que pasa y, a lo largo de seis semanas, uno no encuentra tiempo ni para cambiar el bombín de una puerta.

Lo que necesita Xirivella es que nos pongamos a trabajar todos los grupos juntos en el Ayuntamiento para elaborar un Plan Municipal de Infraestructuras con objetivos realistas y viables a corto plazo.

Un proyecto que incluya intervenciones que Compromís está reclamando desde hace mucho tiempo. La habilitación de la antigua línea de tren de Quart de Poblet como vía verde, que daría sentido al servicio de alquiler de bicicletas municipales entre las dos poblaciones y nos conectaría de manera sostenible y saludable con el metro y el Parque Fluvial del Turia; un bus que conecte Xirivella, vía Avda. Verge Desemparats-polígon Quart de Poblet, con el metro que de esta población; un carril peatonal y ciclista digno, desde la plaza de España y el puente de la A-3 hasta el Barrio de Luz, la protección con vallas de las vías de la línea C3 del tren, que impidan cruzar a peatones imprudentes, son propuestas que valdrían solo como ejemplo.