Resum dels aspectes més destacats del ple ordinari de novembre
16.4.- Proposició relativa a la modificació de catàleg de llocs de treball núm. 46.
Aquest punt del ple potser fora el de més molla. En ell s’aprovava “aparentment” una modificació de dos llocs de treball de l’Agència de Desenvolupament Local que l’equip de govern volia vendre com una cosa innòcua i purament administrativa.
En la primera intervenció Ricard Barberà pregunta per què cap membre de l’equip de govern ha volgut contestar cap pregunta al voltant de la situació d’estrés a la qual han estat sotmeses les dos tècniques de l’Agència de Desenvolupament Local, preguntes que reiteradament han fet els grups de l’oposició en comissions i sessions plenàries. A més a més, pregunta per què l’ajuntament va desestimar la mediació del Comité de Seguretat i Salut laboral.
El portaveu de Compromís recrimina a Pablo Boix, regidor de personal, que es demane un acte de fe sobre la bona voluntat de l’ajuntament en aquest afer.
Per a Compromís caben dos possibilitats. La primera es pensar malament i denunciar que aquesta requalificació pretén gratificar la feina bruta duta a terme per uns treballadors de l’ajuntament en contra d’uns altres fins aconseguir una justificació tècnica per tirar-los al carrer.
La segona, si pensem bé, no hi ha motius que justifiquen tanta pressa en requalificar aquests llocs de treball. En Compromís entenem que aquesta redefinició dels llocs de treball hauria d’estar vinculada a la implantació del pla de treball que encara està preparant l’equip de govern.
Finalment Ricard Barberà demana a l’equip de govern que faça el favor de contestar les preguntes.
Les intervencions del PSEO -EU van en línia pareguda.
El PP dóna una explicació molt tècnica i no contesta cap de les preguntes.
En el segon torn Ricard Barberà diu que no el va a gastar però que es sent molt dolgut per la falta de resposta del PP, als qui denúncia de faltaral respecte al ple amb la seua actitud, als treballadors i treballadores de l’ajuntament i al mateix funcionament de les institucions.
16.6.- Dictamen sobre expedient d’incoació del procediment per a l’extinció de les autoritzacions relatives a llocs de Mercat Municipal.
Ens sembla correcte.
16.7.- Dictamen sobre expedient núm. 8/2012 de modificació de crèdit per transferències de crèdit de distinta àrea de gasto.
En aquest punt es votava que els diners estalviats durant la vaga per part de l’ajuntament es destinaren a pagar la inscripció de persones amb discapacitat psíquica que no tenien mitjans econòmics.
Ricard Barberà renuncia a la primera intervenció i en la segona es suma a les paraules del portaveu d’EU, que feien referència al fet de destacar un aspecte positiu, com és que les persones que feren vaga, via els sindicats, demanaren que eixos diners es destinaren a partides socials. Cal destacar que el PP haja agafat el guant de la iniciativa.
16.8.- Dictamen sobre expedient núm. 1 /2012, sobre declaració d’un crèdit com no disponible.
No ens sembla bé que els funcionaris es queden sense extra per mala gestió dels governants i que a més a més se’ls criminalitze sistemàticament; quan per altra banda les grans empreses i bancs segueixen fent de les seues sense que es tanque a cap responsable. Ricard Barberà anuncia que el vot de Compromís serà en contra, també per coherència amb la moció que presentaren en un ple anterior en què es demanava el manteniment de la paga extra per als funcionaris municipals.
16.9.- Mocions:
16.9.1- Moció conjunta sobre “Dia Internacional contra la violència de gènere”
Intervenció de Ricard:
44 dones mortes per ser dones en el que va d’any segons les estadístiques oficials, 58 segons el criteri de recompte de les associacions feministes, són les xifres de la punta de l’iceberg d’una violència estructural que deixa les dones en una situació vulnerable i que ha de ser tractada críticament amb perspectiva de gènere, perquè aquesta realitat terrible, pròxima i massa quotidiana, és també sovint assumida socialment de manera inconscient i queda invisibilitzada. Està molt bé que de manera unànime votem a favor d’aquesta moció, en la qual el PP ha inclòs algunes aportacions de l’oposició, però en la qual el PP hauria de reconèixer la generositat dels grups de l’oposició en aquest punt. Per coses com aquestes:
• Les polítiques d’igualtat s’han retallat un 24%, el triple que la mitjana dels ministeris, i la lluita contra la violència de gènere cau un 7%, quan hi ha mig centenar de dones mortes en un any!
• El Ministeri de Justícia, encapçalat per Alberto Ruiz-Gallardón, acaba de decretar una pujada històrica de les taxes judicials, sobre el que ja ha advertit Inmaculada Montalbán, presidenta de l’Observatorio contra la Violencia doméstica y de Género del CGPJ, que representarà un obstacle en la lluita contra el maltractament, ja que moltes dones no podran afrontar les despeses d’una separació i es veuran abocades a suportar el vincle amb el seu agressor. Tot i que sembla que la pressió dels moviments feministes ha fet recular Gallardón.
• L’augment d’adolescents i joves menors d’edat acusats per delictes i faltes relacionades amb la violència de gènere, un 23% en cinc anys. I qui pot pensar que este problema millorarà amb la retallada de més del 30% en educació hem patit en els dos darrers anys?
16.9.2.- Moció presentada pel grup municipal socialista sobre “Dia Internacional de lluita contra el VIH/SIDA”
Compromís manifesta el seu suport a aquesta moció, que finalment es modifica perquè la signe també el PP.
16.9.3.- Moció presentada pel grup municipal d’EUPV. Sobre “ La Discapacitat en marxa pel respecte i la dignitat”
Compromís manifesta el seu suport a aquesta moció, que es considera oportuna i necessària.
16.10.01. MOCIÓ presentada per COMPROMÍS sobre espais cardioprotegits
Ricard Barberà defensa la moció que fa referència a l’elaboració i execució d’un pla d’implantació de desfibril·ladors que en la seua part de compromisos diu:
1. Que el l’Ajuntament de Xirivella atenga la recomanació expressada en el decret 220/2007, de 2 de novembre del Consell i, d’acord amb el Consell Municipal de Salut Pública i Seguretat i el tècnic municipal competent, elabore un pla d’instal·lació d’espais cardioprotegits.
2. Que, d’acord amb el decret esmentat i amb el pla expressat en el punt anterior, es forme el personal capacitat per fer servir els DEA, preferentment membres de la Policia Local, de Protecció Civil i de Creu Roja i personal de l’Ajuntament.
3. Que els pròxims pressupostos municipals doten adequadament aquest pla perquè es puga implantar tan ràpidament com siga possible.
4. Que es comunique la present resolució a: a) Consell Municipal de Salut Pública i Seguretat, b) Creu Roja Xirivella, c) Policia Local, d) Protecció Civil, e) personal de l’Ajuntament.
En el debat Ricard Barberà li reconeix a la Sra Cotino que parle amb major coneixement i que la informació que tenia ell sobre el cost dels desfibril·ladors era diferent. En qualsevol cas agraeix el suport per part de tots els grups polítics per tirar endavant esta proposta, que demostra que els grups polítics també poden posar-se d’acord en moltes coses.
16.11- Precs i preguntes.
En el torn de preguntes obertes Compromís plantejà les següents qüestions:
PREC 1. Es felicita la iniciativa del Fashion Day Xirivella perquè enteníem que havia superat les pròpies expectatives dels organitzadors i animar a tornar a fer-lo.
PREGUNTA 1. Es pregunta sobre quina era la situació en la que s’havia quedat la Marató de Xirivella i, si era cert que el motiu per no fer-lo eren aspectes de seguretat, fins a quin punt eren segurs els passos del pont de FEYCU.
L’alcalde explica les actuacions dutes a terme per l’Ajuntament, a petició de Peus lleugers, i finalment diu que el problema és en l’inici de la carrera podien concentrar-se massa corredors sobre la nova passarel·la, el que no hauria sigut molt segur, segons fonts dels corredors.
PREGUNTA 2. Té l’ajuntament ja un registre complet de les seues propietats?
La resposta de l’alcalde és que encara està en elaboració i que ell és una de les coses primeres que va demanar en arribar a l’Ajuntament.
És a dir, que dos anys després de l’arribada del PP a l’Ajuntament [i trenta anys després de governs del PSOE], encara no sabem de quines propietats disposa el consistori. Saber-ho és important, entre altres qüestions, per poder oferir allotjament a les famílies desnonades pels bancs.
PREGUNTA 3. Què passa amb les plaques solars que tenim dalt de la coberta de l’ajuntament i que encara no estan connectades?
Contesta el regidor Joaquín Delgado i diu que s’ha modificat el projecte per poder connectar les plaques solars que hi ha dalt de l’ajuntament però que no se n’instal·laran més.
PREGUNTA 4. Què passa amb les revisions tècnico-legals o revisions de locals de pública concurrència que té pendents de fer l’Ajuntament de Xirivella?
No saben de què s’està parlant. Estes revisions haurien de fer-se anualment en escoles, espais públics, etc; per comprovar el bon estat de les instal·lacions elèctriques, de gas, etc. No sabien ni de què estava parlant, encara que no era la primera vegada que Ricard preguntava sobre este tema.
PREGUNTA 5. Què passa amb el pla d’ocupació?
L’alcalde contesta que estan treballant-hi i que de moment estan a punt de finalitzar la part de l’anàlisi.