El passat mes de setembre, en el debat de política general, el president de la Generalitat va anunciar que volia deixar en mans dels alcaldes la llibertat dels horaris comercials de les grans superfícies perquè «cada municipi determine la seua política comercial d’acord amb les seues necessitats».

Per descomptat, l’anunci el va fer sense consultar prèviament els representants de les associacions de xicotets comerciants. Com ja és norma, el PP continua governant per a les grans empreses.

En Compromís per Xirivella ho tenim molt clar: No volem que cap centre comercial òbriga tots els festius, perquè:

Perjudica el xicotet comerç

  • Que els grans centres comercials puguen obrir tots els dies de l’any, i les 24 hores del dia, representa la mort del xicotet comerç de qualitat, que no pot competir amb les grans empreses, sobretot si aquestes tenen el suport de l’administració.

Perjudica els treballadors i treballadores dels centres comercials

  • Els treballadors i treballadores dels centres comercials encara hauran de suportar més abusos.
  • Ho tindran encara més difícil per conciliar vida familiar o la seua formació amb la vida laboral. Per als empleats d’aquestes empreses, l’obertura de tots els festius significa allargar encara més les jornades laborals, mobilitat geogràfica imposada, torns impossibles… i tot sense cap compensació econòmica significativa.

Perjudica els consumidors

  • Els veïns i veïnes de Xirivella necessiten un comerç de proximitat de qualitat i diversificat.
  • La progressiva desaparició del xicotet comerç perjudica especialment els sectors socials més vulnerables. Els centres comercials no estan pensats per a la gent major o amb problemes de mobilitat. Molts xirivellers i xirivelleres no poden o no volen desplaçar-se a un centre comercial. Necessiten un comerç de proximitat de qualitat.
  • També perjudica els consumidors perquè ens aboca a un monopoli en què el comerç quedarà en unes poques mans, que seran les que controlen el mercat.

No beneficia els centres comercials

  • És cert que Gran Túria té problemes, però obrir tots els festius no el farà guanyar més diners ni ser més rendible. Per garantir la seua viabilitat Gran Túria el que més necessita és la regulació d’un sector, el dels centres comercials, absurdament sobredimensionat, amb una oferta que ja és molt superior a la demanda.

No servirà per generar llocs de faena

  • Propaganda al marge, les empreses del sector no s’han compromés seriosament a vincular l’obertura els diumenges i festius amb la creació de llocs de faena. Les necessitats de personal que genere l’obertura els diumenges pensen cobrir-les allargant jornades laborals, imposant desplaçaments o establint torns discontinus.
  • En tot cas, no es generaran llocs de feina de qualitat. La precarietat, els abusos i la falta de transparència són la tònica general en les empreses del sector.

Ens obliga a desplaçar-nos en cotxe

  • Des del punt de vista de la sostenibilitat, el xicotet comerç, el de proximitat, és molt més interessant. Els grans centres comercials estan pensats per accedir-hi amb vehicle privat, amb la consegüent càrrega medioambiental.

Promou el consumisme com a forma d’oci

  • És que no hi ha una altra forma de passar un diumenge que anar a un centre comercial? Per als nostres governants, sembla que no. Ens pareix lamentable que l’administració promoga el consumisme com a forma d’oci, en detriment d’opcions més saludables i creatives.

Per tot això en el passat ple de setembre Compromís per Xirivella tornàrem a mostrar la nostra oposició a deixar que les grans superfícies òbriguen tots els diumenges i festius.

Així mateix li demanàrem a l’alcalde que, abans de prendre qualsevol decisió, es reunisca amb TOTS els sectors implicats: consumidors, treballadors i treballadores de Gran Túria, xicotets comerciants, gent gran…

Podeu vore la nota de premsa publicada en
El periòdic.com