Compromís denuncia la discriminació sistemàtica del valencià per l’Ajuntament de Xirivella

   El 93% de les publicacions en el Facebook de l’Ajuntament de Xirivella del mes de desembre s’han fet exclusivament en castellà

Ricard Barberà, portaveu del Grup Municipal de Compromís a Xirivella, ha denunciat la discriminació sistemàtica del valencià que practica l’Ajuntament de Xirivella. En aquest sentit ha assenyalat que en l’últim mes de les 48 notícies penjades en el facebook de l’Ajuntament només 3 estaven escrites en valencià, el que no arriba ni al 7% de les publicacions.

A més a més, el fet que el perfil de facebook de l’Ajuntament estiga retolat només en castellà contravé l’esperit del reglament de normalització lingüística municipal, vigent des de novembre de 1992, l’article 6 del qual determinava que l’Ajuntament de Xirivella hauria de promoure i utilitzar el valencià en totes les dependències municipals centrals i en totes les descentralitzades de l’ajuntament així com en les inscripcions o retolacions que identifiquen béns de propietat municipal tals com vehicles, maquinària o utillatge en general, que s’escriuran únicament en la forma oficial valenciana.

Compromís critica que la regidora d’Educació i normalització lingüístiva afirmara en el ple de desembre que el PP és el partit que més havia fet per la promoció del valencià quan la seua pràctica lingüística és ben distinta. «L’alcalde de Xirivella fa un ús folklòric del valencià quan, per exemple en els plens s’encomana contínuament “al senyor meu i al peu de la creu”, però és incapaç de donar més dignitat al valencià en el facebook de l’Ajuntament o de satisfer la demanda de línies d’ensenyança en valencià», afirma Barberà.

Compromís està obert a col·laborar en la promoció del valencià i en moltes altres coses. Com a exemple Ricard Barberà posa l’entrega d’un CD de nadalenques valencianes editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a la regidora d’Educació, per a que aquest Nadal no sonara només el “Chiquiriquitín” en la cavalcada de Reis, «però ens estem fartant de rebre només bones paraules de l’equip de govern que en acabant no es materialitzen en res», advertix Barberà

Podeu llegir la notícia publicada en
Las Provincias, El Punt/Avui, Nou Horta Oest, El Períodico de Aquí, El periòdic.com

 

 

Versió en castellà

Compromís denuncia la discriminación sistemática del valenciano
por el Ayuntamiento de Xirivella

El 93% de las publicaciones en el Facebook del Ayuntamiento de Xirivella del mes de diciembre se han hecho exclusivamente en castellano

Ricard Barberà, portavoz del Grupo Municipal de Compromís en Xirivella, ha denunciado la discriminación sistemática del valenciano que practica el Ayuntamiento de Xirivella. En este sentido ha señalado que en el último mes, de las 48 noticias colgadas en el facebook del Ayuntamiento, solo 3 estaban escritas en valenciano, lo que no llega ni al 7% de las publicaciones.

Además, el hecho de que el perfil de facebook del Ayuntamiento esté rotulado solo en castellano contraviene el espíritu del reglamento de normalización lingüística municipal, vigente desde noviembre de 1992, cuyo artículo 6 determinaba que el Ayuntamiento de Xirivella debería promover y utilizar el valenciano en todas las dependencias municipales centrales y en todas las descentralizadas del ayuntamiento así como en las inscripciones o rotulaciones que identifican bienes de propiedad municipal tales como vehículos, maquinaria o utillaje en general, que se escribirán únicamente en la forma oficial valenciana.

Compromís critica que la concejala de Educación y normalización lingüístiva afirmara en el pleno de diciembre que el PP es el partido que más había hecho por la promoción del valenciano cuando su práctica lingüística es muy distinta. «El alcalde de Xirivella hace un uso folclórico del valenciano cuando, por ejemplo en los plenos se encomienda continuamente “al señor mío y al pie de la cruz”, pero es incapaz de dar más dignidad al valenciano en el facebook del ayuntamiento o de satisfacer la demanda de líneas de enseñanza en valenciano», afirma Barberà.

Compromís está abierto a colaborar en la promoción del valenciano y en muchas otras cosas. Como ejemplo Ricard Barberà pone la entrega de un CD de villancicos valencianos editado por la Academia Valenciana de la Llengua a la concejala de Educación, para que esta Navidad no sonara solo el “Chiquiriquitín” en la cabalgata de Reyes, «pero nos estamos hartando de recibir solo buenas palabras del equipo de gobierno que después no se materializan en nada», advierte Barberà.

Podéis leer la noticia publicada en:
Las ProvinciasEl Punt/AvuiNou Horta OestEl Períodico de AquíEl periòdic.com


Arxivat en: Cultura i Educació, Normalització lingüística, Notes de premsa

Comentaris

  1. David diu:

    És una autèntica vergonya. I després voldran fer-se passar pels més valencianistes!

    • Compromís per Xirivella diu:

      La veritat és que sí, és una vergonya. Els xicotets comerciants del poble estan molt enfadats, i amb raó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *