La Coalició Compromís valora molt negativament la gestió forestal de la Generalitat Valenciana durant 2011, precisament l’any en el qual s’ha celebrat l’Any Internacional dels Boscos, commemoració que no ha merescut cap tipus d’atenció per part del Consell. Compromís reclama “un gir radical cap a una política forestal més ecològica que el seu objectiu fonamental siga la conservació de la biodiversitat i del sòl fèrtil”.
Per al portaveu adjunt de Compromís, Juan Ponce, les noves directrius del Consell sobre política forestal són alarmants. “El PATFOR (Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana) que es va sotmetre a consultes a la primavera pretén buscar rendibilitat als nostres boscos a qualsevol preu, la qual cosa es traduirà en l’extracció de biomassa per onsevulla per al seu ús com a combustible, la qual cosa pot tenir efectes irreversibles en la flora i el sòl fèrtil.
“Però a més –ha afegit Ponce- des de la presa de possessió de la Consellera Bonig no hi ha hagut una sola bona notícia per als boscos valencians: es va desdejunar en el càrrec anunciant el canvi en la Llei Forestal que permetrà requalificar terrenys forestals cremats quan siga d’interès general; va esmorzar eliminant a 9 Directors Conservadors de Parcs Naturals per a col•locar a 4 domesticats que no posen pegues als seus plans. Va berenar amb el Decret 2/2011 d’Actuacions Territorials Estratègiques que permetrà desenvolupar macroprojectes de qualsevol índole i d’àmbit supramunicipal, sobretot tipus de sòls fins i tot en Espais Naturals Protegits. I va acabar sopant-se una tremenda reducció en els pressupostos, que sumada a les retallades dels anys anteriors, es materialitza en la precarització de tots els col•lectius relacionats amb la prevenció i extinció d’incendis forestals.”
Segons el diputat de Compromís, “com sempre, el medi ambient paga els plats trencats de la mala gestió del PP, i acabarem matant la gallina dels ous d’or. Els nostres boscos produeixen una infinitat de serveis que hem de traduir a euros per a valorar-los adequadament, serveis que només es mantindran si preservem la vegetació més madura possible que protegisca el sòl fèrtil”.
“D’esta forma les pluges torrencials de tardor no generaran l’erosió dels sòls forestals, que a més afavoriran la recarrega d’aqüífers i protegiran els plans de les perilloses avingudes. El bosc és la màxima expressió de biodiversitat, i els valencians són molt diversos en flora i fauna molt singular, amb formacions i espècies exclusives. Però a més ajuden a la regulació climàtica, tant local atraient pluges, com a global frenant el canvi climàtic”, ha conclòs Ponce.